FacebookTwitterLinkedIn

Cu toate acestea, OMV Petrom consideră că OUG 19 “reprezintă o evoluție necesară în vederea revenirii la o piață liberalizată a gazelor naturale. Credem că o piață liberalizată a gazelor poate exista în paralel cu implementarea mecanismelor adecvate de protejare a consumatorilor vulnerabili, în concordanță cu bunele practici existente la nivel european”.

După adoptarea ultimelor reglementări, grupul OMV Petrom precizează că este obligat să furnizeze 12,5 TWh de gaze naturale (aproximativ o pătrime din producția anuală) către piața reglementată la un preț maxim de 68 lei/MWh în următoarele 8 luni, în perioada mai-decembrie 2019, și 1,14 TWh de energie electrică (o pătrime din producția estimată de 5 TWh pentru acest an) la un preț reglementat de 259,58 lei/MWh în următoarele zece luni (perioada martie-decembrie 2019).

De asemenea, OMV Petrom susține că actualul cadru legislativ reprezintă o piedică în luarea unei decizii finale privind investiţii în proiectul Neptun Deep, perimetrul din Marea Neagră în care compania şi ExxonMobil deja au investit peste 1 miliard de dolari. Amânarea deciziei de investiţie pentru Neptun Deep vine în contextul în care producţia de gaze a OMV Petrom din primul trimestru al anului a scăzut abrupt, cu 8%, faţă de aceeași perioadă a anului trecut.

“Mediul  legislativ  actual  nu  oferă  premisele  necesare  pentru  o  decizie  de  investiţie  în valoare de cateva miliarde. Rămânem dornici să vedem zăcămintele din Marea Neagră dezvoltate şi vom continua dialogul cu autorităţile pentru a înţelege calea de urmat”, se arată în raportul trimestrial al OMV Petrom.

Pe de altă parte, OMV Petrom a încheiat primul trimestru din 2019 cu vânzări de 5,4 mld. lei, cu 11% mai mari faţă de T1 2018, şi cu un profit net de 1,15 miliarde de lei, cu 35% mai mare comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

“Valoarea vânzărilor consolidate a crescut cu 11% comparativ cu T1/18, susţinută de preţuri de piaţă mai mari ale  mărfurilor  în lei şi de  volume mai mari ale  vânzărilor de electricitate şi produse petroliere, contrabalansate parţial de volume mai mici ale vânzărilor de gaze naturale. Vânzările din Downstream Oil (produse petroliere – n.red.) au reprezentat 70% din totalul vânzărilor consolidate, în timp ce vânzările din Downstream Gas (gaze şi energie electrică – n.red.) au reprezentat 28% şi cele din Upstream 2%”, potrivit raportului companiei.

Valoarea investiţiilor s-a ridicat în primele trei luni din 2019 la 800 milioane lei, în scădere cu 2% față de anul anterior.

De altfel, potrivit sursei citate, în această perioadă România a devenit importator net de energie, o premieră pentru piaţa locală, pe fondul problemelor înregistrate în zona de producţie.

“Conform datelor disponibile la acest moment din partea operatorului de sistem, cererea naţională de electricitatea scăzut cu 3%, în timp ce producţia naţională a scăzut cu 11% în T1/19 faţă de T1/18. Ca urmare, România a fost importator net de electricitate în T1/19. Producţia netă de energie electrică a OMV Petrom a fost 1,08 TWh în T1/19, cu 21% mai mare faţă de T1/18, centrala  electrică  Brazi fiind funcţională  la întreaga capacitate şi  beneficiind  de  marje mai mari susţinute de preţurile energiei electrice livrate în bandă”, se arată în raportul OMV Petrom.

Citește și: OMV Petrom a înregistrat un profit record în 2018, însă amână investițiile din Marea Neagră