FacebookTwitterLinkedIn

Veniturile totale ale companiei au crescut și ele, până la 22,5 miliarde de lei. Comparativ cu 2017, valoarea vânzărilor consolidate din 2018 ale OMV Petrom au fost de 22,5 miliarde lei, cu 16% mai mare decât în 2017, iar profitul net atribuibil acționarilor depășit 4 miliarde de lei, comparativ cu 2,49 miliarde lei în anul precedent. În plus, rezultatul din exploatare s-a majorat cu 59%, la 5,2 miliarde lei , pe fondul creșterii prețurilor mărfurilor și optimizării costurilor. Potrivit companiei, creșterea cifrei de afaceri a fost o urmare a creșterii prețurilor mărfurilor. Vânzările din Downstream Oil au reprezentat 76% din totalul vânzărilor consolidate.

“Segmentul Upstream (explorare şi producţie) a beneficiat de preţuri mai bune, precum şi de un nivel mai scăzut al costurilor de producţie, cheltuielilor cu amortizarea şi al celor de explorare, ceea ce a contrabalansat scăderea producţiei. Rezultatul Downstream Oil (rafinare şi marketing) reflectă performanţa solidă a activităţii de vânzări, care a compensat parţial efectul reviziei rafinăriei din T2/2018 şi marja de rafinare mai scăzută. Rezultatul Donwstream Gas s-a îmbunătăţit , susţinut de disponibilitatea crescută a centralei electrice de la Brazi şi de număul mai mare de clienţi finali”, se arată în raportul anual al companiei.

Acestea sunt primele rezultate anuale anunţate de companie de la schimbarea de management din 2018, funcţia de CEO fiind acum ocupată de Christina Verchere.

În ceea ce privește Marea Neagră, OMV Petrom a anunțat că investițiile în valoare de câteva miliarde pentru începerea producției de gaze în perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră vor fi amânate din cauza impredictibilității mediului legislativ actual, care nu pune la dispoziție premisele necesare pentru o decizie de investiție.

„Un cadru fiscal și de reglementare stabil, predictibil și favorabil investițiilor reprezintă o cerință esențială pentru dezvoltarea investițiilor noastre viitoare, atât onshore, cât și offshore. Legea privind activitățile offshore a intrat în vigoare la jumătatea lunii noiembrie 2018. La sfârșitul anului 2018, Guvernul a aprobat Ordonanța de Urgență nr.114, introducând măsuri care afectează mai multe sectoare. Printre aspectele principale care afectează activitatea noastră se numără stabilirea de prețuri reglementate la gaze naturale și energie electrică pe o perioadă de trei ani, precum și majorarea contribuției financiare aplicate cifrei de afaceri din activitățile de gaze naturale și energie electrică. Actualmente, suntem în curs de evaluare a impactului asupra operațiunilor noastre, deoarece legislația secundară încă nu a fost emisă”, a transmis OMV Petrom.