FacebookTwitterLinkedIn

Are silueta unei gazele, memorie de elefant și viteză de ghepard, mi-am zis după ce am făcut cunoștință cu noua tabletă Samsung Galaxy Tab S8.

Iertați-mi stângăcia comparațiilor, toate referințele stil safari sunt probabil provocate de prea îndelungata perioadă în care am lucrat de-acasă, visând adesea cu ochii deschiși la improbabile vacanțe în locuri îndepărtate, cu soare ireal și acele peisaje nepământene descrise de Karen Blixen în „Out of Africa.”

Vechiul meu Tab S7 mi-a fost companion în ultimii doi ani: m-am uitat la filme, am ascultat muzică, am devorat toate emisiunile despre natură – pe Sir David Attenborough am impresia că îl cunosc de-o viață – și, desigur, am lucrat. Tableta mi-a fost camarad în lupta cu singurătatea, coleg de birou și sursă de distracție.

Știți cum se întâmplă că într-o zi descoperi că omul care-ți era menit era mai aproape decât credeai? Și nu-l văzuseși până atunci tocmai fiindcă era prea aproape și erai prea obișnuită cu prezența lui? La fel mi s-au deschis și mie ochii. După nenumărate zile în care am folosit tableta până la epuizare, într-o dimineață am privit-o cu luare aminte. Ce-i de văzut, e un dreptunghi cu un ecran?, veți zice. Adevărat. Dar pentru mine e a thing of beauty, cum zice John Keats. O frumusețe născută tocmai din simplitatea minimalistă a formei, oricât de pleonastic ar suna.

Noua generație, Galaxy Tab S8, e încă și mai frumoasă. Are trei versiuni, S8, S8 Plus și S8 Ultra. La versiunea Ultra, displayul Super AMOLED are diagonala de 14,6 inci – e puțin mai mare decât laptopul meu și e cel mai mare ecran folosit pe o tabletă Samsung. And itțs such a joy. Ce contrast, ce claritate, ce profunzime a nuanțelor de negru! În plus, are cele mai înguste margini (6,3 mm), ceea ce face ca raportul screen-to-body să fie de 90%. Pe un ecran de asemenea dimensiuni, funcția Multi-Window se desfășoară în voie, permițându-ți să păstrezi deschise concomitent, în trei ferestre, cele mai importante aplicații.

Scuzați-mă, am început să vorbesc ca George, șeful de la noi de la IT. Recunosc, eu una sunt interesată mai mult de estetica unui obiect decât de detaliile tehnice, dar fiindcă ne aflăm la capitolul superlative, îi dau din nou cuvântul lui George: Galaxy Tab S8 beneficiază de competențele celui mai puternic procesor instalat vreodată pe o tabletă Samsung; are 16 GB de memorie RAM, iar capacitatea de stocare poate fi extinsă până la 1 TB.

Cum ziceam, viteza unei feline și memorie de elefant – în condițiile în care Tab S8 este cea mai suplă tabletă din familia Galaxy. Și cea mai rezistentă la șocuri mecanice – carcasa este din Armor Aluminum, cel mai dur aluminiu utilizat până acum pe o tabletă Samsung, fiind cu 33% mai rezistentă la zgârieturi și cu 40% mai rezistentă la îndoire decât generația precedentă.

Însă ecranul generos și puterea mare de procesare înseamnă consum de energie. Adevărat. Am o veste bună și aici – și, desigur, un superlativ: Galaxy Tab S8 este dotată cu o baterie inteligentă, care ține cel mai mult dintre toate bateriile folosite până acum pe tabletele Samsung. În plus, poate fi folosită ca încărcător portabil pentru încărcarea altor terminale Galaxy compatibile.

Am lăsat pentru final vestea cea mare: pe ecranul lui Galaxy Tab S8 poți scrie cu S Pen. Stylusul este nou și cu 30% mai rapid, deci scrisul sau desenatul pe ecran este similar cu scrisul cu stiloul pe hârtie. Cred că și lui Karen Blixen i-ar plăcea. Aș învăța-o să-și facă selfie-uri pe care să le trimită prietenilor însoțite de mesaje „scrise de mână”, cu S Pen-ul pe ecran…

Iar mi-a plecat mintea în vacanță. De abia-aștept vara și concediul în care tableta mă va însoți negreșit. Cine știe, poate îl voi întâlni pe cel care mi-e menit… Și dacă zice că petrec prea mult timp cu tableta? Problema lui.

Nimic – și nimeni – nu stă între o fată și tableta ei.