FacebookTwitterLinkedIn

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat că o nouă ediție a programului de titluri de stat FIDELIS va avea loc între 18 și 28 iunie 2024. Decizia vine în urma cererilor numeroase din partea investitorilor persoane fizice, în contextul scadențelor din luna aceasta.

“În contextul în care am primit foarte multe cereri din partea investitorilor persoane fizice, pe fondul scadenţelor de luna aceasta, am decis să dăm startul unei tranşe noi de Fidelis”, a scris sâmbătă, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, pe pagina sa de Facebook.

“Voi comunica ulterior detaliile emisiunii, dar vă asigur că vom menţine structura deja bine cunoscută, inclusiv tranşa specială pentru donatorii de sânge”, a adăugat ministrul Finanţelor.

Aceasta va fi cea de-a treia ediție a programului Fidelis din 2024. Ediția anterioară, desfășurată în aprilie, a stabilit trei recorduri: cea mai mare sumă investită dintre toate cele 16 ediții, cel mai mare număr de investitori-donatori și cea mai mare sumă investită de donatori. Suma totală investită a fost de peste 3,197 miliarde lei, depășind cu peste 100 de milioane lei ediția record din aprilie 2023.

În plus, Marcel Boloș a anunțat lansarea unei noi tranșe de Tezaur, care va începe luni, 10 iunie. Noutatea acestei tranșe constă în posibilitatea de a efectua plata cu POS direct la sediile unităților de Trezorerie, facilitând astfel alimentarea contului de subscriere.

Românii vor putea cumpăra titluri de stat Tezaur cu maturități de 1 și 3 ani și dobânzi anuale de 6% și, respectiv, 6,85%. Titlurile vor fi disponibile între 10 iunie și 4 iulie online pentru persoanele fizice înregistrate în SPV și până pe 5 iulie la sediile unităților Trezoreriei Statului. În mediul urban, acestea vor putea fi achiziționate până pe 4 iulie, iar în mediul rural până pe 3 iulie 2024, prin subunitățile poștale ale C.N. Poșta Română S.A.

Fondurile obținute de Ministerul Finanțelor în urma emisiunii de titluri de stat vor fi utilizate pentru finanțarea deficitului bugetar și refinanțarea datoriei publice, conform comunicatului oficial.