FacebookTwitterLinkedIn

O grevă din sistemul energetic, planificată a avea loc în această săptămână, ar putea reduce producția de gaz a țării cu 292.000 de barili echivalent petrol pe zi, respectiv 13% din producție.

Producția de petrol ar putea fi redusă cu 130.000 de barili pe zi, a adăugat grupul patronal Asociația Norvegiană de Petrol și Gaze (NOG), ceea ce corespunde cu aproximativ 6,5% din producția Norvegiei, transmite Reuters.

Greva, în care muncitorii cer creșteri ale salariilor pentru a compensa majorarea ratei inflației, vine într-o perioadă de prețuri ridicate la petrol și gaze și reduceri ale livrărilor rusești de gaze naturale către Europa.

Membrii sindicatului Lederne, care reprezintă aproximativ 15% dintre lucrătorii petrolieri offshore din țară, au votat joi un acord de salarizare, negociat de companii și lideri sindicali. Drept urmare, membrii organizează o grevă la trei câmpuri offshore pe 5 iulie. Aceștia își propun să organizeze greva și la alte trei câmpuri în ziua următoare, dacă nu se va ajunge la o soluție. „Au fost discuții, dar nu vedem o soluție”, a declarat duminică un purtător de cuvânt al NOG pentru Reuters.

Celelalte sindicate de petrol și gaze din Norvegia au acceptat acordul salarial și nu vor intra în grevă.