FacebookTwitterLinkedIn

O companie misterioasă susținută de miliardari din Silicon Valley a achiziționat terenuri în nordul Californiei într-o aparentă încercare de a construi un oraș cu totul nou.

The New York Times a relatat că printre investitori se numără unele dintre cele mai cunoscute nume din Silicon Valley, de la Marc Andreessen la Laurene Powell Jobs. Compania, Flannery Associates, a cheltuit 800 de milioane de dolari pentru a cumpăra mii de hectare de teren agricol în Solano, situat la nord-est de San Francisco, arată documente judiciare obținute de Business Insider

The Wall Street Journal a relatat că Flannery a achiziționat aproximativ 52.000 de hectare de teren agricol în jurul Bazei Aeriene Travis începând din 2018. Potrivit raportului, oficialitățile guvernamentale au început să investigheze achizițiile din cauza îngrijorărilor că în spatele companiei ar putea sta interese străine. “Întreaga bază este acum înconjurată,” a declarat Catherine Moy, primarul orașului Fairfield, pentru ABC 7 News.

“Astfel că nu există nicio parte care să nu fie atinsă de Flannery.” Puține se știu despre Flannery Associates sau despre planurile companiei referitoare la oraș. Potrivit Times, compania este condusă de Jan Sramek, un fost trader de 36 de ani de la Goldman Sachs. 

Printre susținătorii Flannery sunt Andreessen, Powell Jobs, Michael Moritz de la Sequoia Capital, Reid Hoffman – cofondatorul LinkedIn. Nu este clar cât a investit fiecare în companie.În 2017 Flannery Associates a propus transformarea terenului din Solano într-un oraș accesibil și potrivit mersului pe jos, alimentat cu energie curată și cu locuințe pentru zeci de mii de locuitori, relatează The Times

Datele imobiliare arată că prețul median al locuințelor în prezent în zona Solano este de 585.000 de dolari. Într-un e-mail obținut de Times, Moritz a spus că Flannery a achiziționat aproximativ 1.400 de hectare de teren pentru mai puțin de 5.000 de dolari pe hectar, însă prețul cheltuielilor a crescut ulterior, Flannery cheltuind până la 15.000 de dolari pe hectar, au afirmat avocații Flannery Associates în documentele judiciare.

 În luna mai avocații Flannery au intentat un proces împotriva unui grup de proprietari de terenuri din comitatul Solano, acuzându-i că au conspirat să crească artificial prețurile terenurilor lor. Procesul susține că Flannery a plătit excesiv proprietarii cu aproximativ 170.000.000 de dolari și solicită daune de cel puțin 510.000.000 de dolari.

Într-un demers de respingere a procesului depus în iulie, proprietarii terenurilor au declarat că au “fost fie implicați în tranzacții de bună-credință pentru vânzarea terenurilor, fie nu au fost tentați de prețurile oferite de Flannery, deoarece nu aveau nicio dorință (sau capacitate) de a vinde.” Silicon Valley a căutat de mult să construiască un oraș de la zero, uneori cu o viziune utopică asupra unui “oraș inteligent”.

În 2016, Y Combinator, un accelerator de startup-uri din Silicon Valley, a început să analizeze cum ar putea construi un oraș care să abordeze criza locuințelor accesibile din California: “Dorim să construim orașe pentru toți oamenii – atât pentru cei din tehnologie, cât și pentru cei din afara tehnologiei”.

Fondatorii din tehnologie, inclusiv Bill Gates și Elon Musk, au avut, de asemenea, viziuni asupra propriilor orașe. Musk a achiziționat recent 3.500 de hectare de teren în afara orașului Austin, Texas, pentru a construi un oraș pe care intenționează să îl numească “Snailbrook”.