FacebookTwitterLinkedIn

Nu sunt puține abilitățile pe care le dezvoltă un copil prin desen și culoare. Pentru că arta la vârstă mică nu este o simplă activitate distractivă. Reprezintă un mijloc de comunicare, o formă de exprimare, un mod prin care-și exersează și își dezvoltă creativitatea. Mai mult decât atât, desenele copiilor (ne) vorbesc despre ei și relațiile cu cei din jurul lor! Încurajați-i să deseneze și să exploreze lumea prin intermediul artei! de Magda Popescu-Biclineriu

“Fiecare copil este un artist. Problema este cum să rămână un artist și după ce va crește”, spunea Pablo Picasso. Dacă-i dăm crezare, realizăm că activitățile de desen, colorat, pictură sau modelaj ocupă un rol important în viața copiilor și aduc beneficii pe toate ariile: afective, sociale, motorii și de limbaj. Desenul e joc, e distracție, e exercițiu. Pentru copii – activitate; pentru profesori, părinți, psihologi – instrument de învățare, analiză și evaluare. Culorile, formele, liniile sunt elemente care poartă cu ele întreaga poveste a vieții, a evenimentelor și educației primite de cei mici. Psihologii spun că desenele celor mici reprezintă un mijloc prin care copilul poate exprima și poate comunica propriile gânduri și emoții, iar studiile arată că un copil care se simte deconectat sau are parte de un mediu familial rece, dezorganizat, poate transpune această lume printr-un desen în alb și negru, cu oameni distanțați între ei, cu fețe triste și membre lipsă, iar unul care are în viața sa echilibru – printr-un desen solar și vesel. Deși ei nu știu încă să scrie, totuși se exprimă prin simboluri. Așa devine desenul una dintre principalele metode de evaluare psihologică a copiilor. Desenele sunt expresii ale stărilor emoționale, ale relațiilor cu cei din jurul său, a traumelor suferite, dar și a capacităților de a face față provocărilor la orice vârstă. Studiind micile compoziții ale copiilor putem obține informații relevante despre lumea lor interioară, starea lor emoțională și stilul interpersonal.

Personajele care apar în desen sunt pline de semnificații, emoții, sentimente și gânduri trăite de copil în legătură cu anumite evenimente sau persoane din viața sa.

Ce aduce și ce antrenează, mai exact, desenul în viața noastră?

  • Culoare și bucurie! Orice “capodoperă” este o bucurie, atât pentru micul autor, cât mai ales pentru adulții din jurul lui. Un desen, oricât de “abstract” sau de naiv, aduce zâmbete, voie bună, sentimente de reușită, încredere în sine. Nu ezitați să transformați sufrageria în galerie de artă! Este dovadă pură de iubire și apreciere!
  • Atenție și concentrare. Majoritatea copiilor mici reușesc
    să-și păstreze atenția și concentrarea pe perioade scurte de timp. Orientarea copilului către activități de desen, colorat, pictat va ajuta la dezvoltarea abilității sale de a se concentra pe o serie de sarcini, abilitate importantă în momentul intrării în colectivitate!
  • Expresivitate. Copiii nu se pot exprima întotdeauna folosind cuvinte și acțiuni, așa că desenul este o altă formă importantă de comunicare și exprimare. Putem afla gândurile și sentimentele copilului interpretând desenele lor. Asta le stimulează și inteligența emoțională!
  • Motricitatea fină. Desenul poate spori abilitățile motorii ale copilului de la o vârstă fragedă. Oferă o oportunitate de a practica ținerea corectă a unui creion și ajută la dezvoltarea acelor mușchi fini ai mâinilor, degetelor și încheietura mâinii.
  • Gândirea logică! Desenul pune bazele gândirii logice și ale gândirii abstracte și-l pregătește pe cel mic pentru înțelegerea conceptelor mai dificile.
  • Simțurile copilului. Desenul înseamnă să vezi și să studiezi obiecte și să faci alegeri conștiente cu privire la modul de a reprezenta acele obiecte. În procesul de creație, copilul trebuie ajutat cu întrebări suplimentare și indicii. Astfel imaginația este pusă la treabă și îi îmbunătățește sentimentul de spațiu, dimensiuni, forme, culori și ochiul pentru detalii.

În general, desenul poate fi un instrument valoros pentru dezvoltarea unui număr de abilități importante la copii, de la cele motorii și cognitive, la cele sociale și emoționale. Încurajând copiii să deseneze și să exploreze lumea prin intermediul artei, putem contribui la o dezvoltare armonioasă a acestora.