FacebookTwitterLinkedIn

Aston Martin a lansat o ediție limitată Vantage, ale cărei 333 de exemplare vor fi ultimele echipate cu motor V12.

După 15 ani în care a fost nava-amiral Aston Martin, un simbol al performanței, designului și, nu în ultimul rând, o demonstrație a ceea ce poate industria auto britanică, V12 Vantage a ajuns la capătul drumului.

Noul Vantage, care urmează să fie produs într-o serie limitată la 333 de exemplare, va fi ultimul echipat cu motorul V12 Twin Turbo de 5,2 litri, care dezvoltă 700 CP și o forță de tracțiune de 753 Nm. Supermașina accelerează de la zero la 100 km/h în 3,4 secunde și atinge o viteză maximă de 320 km/h.

Pentru a obține aceste performanțe, mașina a fost „ușurată” de echipamente considerate dispensabile, iar anumite componente au fost fabricate din materiale superușoare: bara față, capota și pragurile sunt din fibră de carbon, în timp ce bara spate și capacul portbagajului sunt din compozit. Bateria a intrat și ea la cură de slăbire, la fel și sistemul de evacuare. Fabricat din oțel inox de 1 mm grosime, acesta este cu 7,2 kg mai ușor decât evacuarea de pe Vantage V8. Încă 23 kg au dispărut datorită noului sistem de frânare CCB, care folosește discuri din carbon ceramic în locul discurilor de oțel.

Pentru echipa de la Aston Martin, V12 Vantage a fost modelul favorit în ultimii ani, probabil fiindcă a și reprezentat cea mai mare provocare: cel mai mare motor Aston trebuia montat pe cea mai mică mașină din gama producătorului britanic.

„Fiecare brand de performanță are o mașină-erou”, spune CEO-ul Aston Martin, Tobias Moers. „Pentru noi, a fost V12 Vantage, o rețetă pe care am rafinat-o de-a lungul anilor, dar a cărei esență a rămas aceeași. Acum a venit timpul să punem punct acestui capitol, dar o facem în stil mare – cu cel mai rapid, mai puternic și mai manevrabil V12 Vantage care a existat vreodată”.