FacebookTwitterLinkedIn

Impactul direct al războiului din Ucraina asupra majorității țărilor din regiunea CEE va rămâne gestionabil în 2022, deși creșterea bruscă a prețurilor la energie și la alimente comprimă veniturile reale ale gospodăriilor și reduc consumul privat.

În zonele din Ucraina în care nu există lupte, economia s-a dovedit până acum surprinzător de rezistentă, potrivit Institutului de Studii Economice Internaționale din Viena (wiiw), care a publicat pe 27 aprilie cea mai recentă prognoză economică pentru Europa Centrală și de Est.

Institutul din Viena consideră, totuși, că PIB-ul Ucrainei „se va prăbuși cu 38-45%” în 2022 și că, dacă va exista o escaladare a războiului și UE impune un embargo asupra petrolului și gazelor Rusiei, este posibilă o recesiune ușoară în zona Centrală și Est Europeană.

Dacă în prognoza sa de bază, numai Belarus și Moldova – alături de Ucraina și Rusia – vor înregistra scăderi ale PIB-ului, Bosnia și Herțegovina, Cehia, Estonia, Ungaria, Kazahstan, Macedonia de Nord și Slovacia riscă să își vadă economiile contractate în scenariul negativ, potrivit wiiw.

Ucraina va pierde între o treime și jumătate din producția economică în 2022. Deficitul bugetar va crește probabil la 25% din PIB și va fi acoperit doar cu ajutor financiar occidental.

Regiunile afectate de război, în care economia s-a oprit, au reprezentat în ultimii ani 53% din PIB, 43% din producția industrială și 34% din producția agricolă, iar porturile de la Marea Neagră au gestionat 50% din exporturi. 

În ceea ce privește situația industrială, sectorul auto, important pentru multe dintre statele membre ale UE din regiune, va fi direct afectat, deoarece Ucraina este un furnizor important de cablaje.

Dar cel mai mare impact pe care războiul din Ucraina îl are asupra regiunii este creșterea bruscă a prețurilor la energie și alimente, reducerea veniturilor reale ale gospodăriilor și a consumului privat.