FacebookTwitterLinkedIn

28 de orașe central și est-europene vor avea ocazia să utilizeze expertiză, bune practici și fonduri UE în încercarea lor de a deveni neutre din punct de vedere climatic până în 2030.

Comisia Europeană a făcut publică lista celor 100 de orașe care vor participa la misiunea de dezvoltare a orașelor inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030. Cele 100 de orașe provin din toate cele 27 de state membre, plus 12 orașe din țări asociate sau cu potențial de a fi asociate la Horizon Europe, programul de cercetare și inovare al UE.

Din totalul de 112 orașe, 28 se află în Europa emergentă: București, Cluj-Napoca, Suceava (România), Elbasan (Albania); Sarajevo (Bosnia și Herțegovina); Gabrovo, Sofia (Bulgaria); Zagreb (Croația); Liberec (Cehia); Tartu (Estonia); Budapesta, Miskolc, Pécs (Ungaria); Liepāja, Riga (Letonia); Taurage, Vilnius (Lituania); Podgorica (Muntenegru); Cracovia, Łódź, Rzeszow, Varşovia, Wrocław (Polonia); Bratislava, Košice (Slovacia); Kranj, Ljubljana, Velenje (Slovenia).

Proiectul UE beneficiază de o finanțare de 360 milioane de euro prin Horizon Europe, în următorii doi ani, bani necesari primilor pași spre neutralitatea climatică. Acțiunile de cercetare și inovare vor aborda mobilitatea curată, eficiența energetică și planificarea urbană ecologică și vor oferi posibilitatea de a construi inițiative comune și de a intensifica colaborările în sinergii cu alte programe UE.