
Forbes CEE Forum 2017 – Leadership pentru următorii 100 de ani
PEF VIII s-a închis la 498 milioane de euro, depăşind cu 11% limita stabilită iniţial, respectiv 450 de milioane de euro. Acesta este cel de-al nouălea fond al firmei, fiind direcționat spre finanţarea, achiziţia și dezvoltarea companiilor de dimensiune medie din Polonia şi din regiunea ECE.
Cea mai mare tranzacție din retailul local: Profi a fost vândut pentru 533 milioane de euro
Compania de investiții EI a deținut sau mai deține acțiuni la șapte companii din România (Profi, Noriel etc.), prin diversele sale fonduri. EI a investit în România peste 200 de milioane de euro, în ultimii 17 ani, printre companiile în care a fost implicat fiind Profi, Orange, iar, în prezent, deține Noriel și Macon.
De asemenea, EI este fondul de investiții care a făcut cea mai mare vânzare a unui retailer din România, dar și din partea unui fond. Compania de investiții a vândut, tranzacție semnată în noiembrie 2016, retailer-ul Profi către fondul de investiții Mid Europa Partners pentru suma de 533 de milioane de euro. Aceasta este cea mai mare tranzacție de pe piața de retail din România și una dintre cele mai mari tranzacții de pe piața de fuziuni și achiziții din țara noastră.
Enterprise Investors a cumpărat cu 24 milioane de euro Noriel
În plus, EI a preluat în România, anul trecut, retailer-ul de jucării Noriel, pentru 24 milioane de euro.
Investițiile vor fi în retail, servicii financiare și medicale, producție și IT
Ca şi predecesoarele sale, noul fond va investi în sectoarele impulsionate de convergenţa dintre consumul privat din ECE şi „vechea” Uniune Europenă. Acestea sunt produsele de consum şi retail, serviciile financiare şi medicale. În toate aceste domenii EI are experienţă în achizitii şi exituri.
„PEF VIII va investi şi în sectoare cu creştere indusă de costul de producţie competitiv şi de dezvoltarea regiunii, cum sunt producţia şi serviciile industriale sau IT. Noul fond se va concentra pe achiziţii de companii de dimensiune medie şi va oferi capital de creştere companiilor antreprenoriale dinamice. PEF VIII va investi capital între 20 de milioane de euro şi 75 milioane de euro în companii consacrate pe piaţă. Firma ţinteşte să investească cel putin 50% din capitalul fondului în Polonia, care rămane ţara principală pentru investiţii”, au anunțat reprezentanții EI.
Strângerea de fonduri a durat doar trei luni
PEF VIII este al doilea cel mai mare fond din istoria EI, care a fost înființat acum 27 de ani, la Varșovia (Polonia). De asemenea, acesta este cel mai mare fond strâns de EI de la începerea crizei globale.
Peste 90% din capitalul angajat a provenit de la investitorii în fondurile precedente ale firmei, iar restul a provenit de la investitori noi.
Sezonul investitorilor
PEF VIII are o bază diversă de investitori. Investitorii europeni constituie aproximativ 60% din fond, cei americani 30%, iar alte instituţii financiare globale 10%.
PwC: Piața de fuziuni și achiziții din România a depășit 3,6 miliarde euro, în 2016
„Forţa Enterprise Investors este dată de abilitatea sa de a construi relaţii puternice cu antreprenorii şi cu echipele de management interesate de tranzacţii de tip MBI şi MBO”, a spus Jacek Siwicki, Chairman şi preşedinte al Enterprise Investors, care a coordonat procesul de strângere de fonduri.
Strângerea de fonduri a durat doar trei luni, o periodă scurtă pentru suma pe care au fost dispuși investitorii să o vireze în acesta.
„Suntem multumiţi de sprijinul puternic primit de la investorii existenţi şi de la cei noi. La trei luni de la începerea procesului, fondul a fost suprasubscris. Succesul nostru se datorează performanţei solide de până acum şi importanţei pe care o acordăm investiţiilor responsabile”, a adăugat Siwicki.
Proskauer a fost consultantul legal al Enterprise Investors.
Enterprise Investors, cu investiții în România, a încasat de 10 ori mai mult decât a investit, în 2016, în Europa Centrală și de Est
Anul trecut, EI a făcut investiții de 70 de milioane de euro și a încasat 681 de milioane de euro, potrivit unui raport pentru 2016 al companiei.
Activă din 1990, EI a strâns nouă fonduri cu un capital total care depășește 2,5 miliarde de euro. Aceste fonduri au investit 1,7 miliarde de euro în 138 de companii din diverse sectoare și au vândut 125 de companii realizând încasări brute de 3,5 miliarde de euro. Exiturile includ 34 de IPO-uri la Bursele de Valori din Varşovia, Praga şi New York.
Echipa EI cuprinde 36 de profesionişti, inclusiv cei nouă parteneri, în birourile EI din New York, Varşovia, Bratislava, Bucureşti, Budapesta şi Praga.
Forbes CEE Forum 2017 – Leadership pentru următorii 100 de ani