FacebookTwitterLinkedIn

România poate să furnizeze Republicii Moldova cel mult 5 milioane de metri cubi de gaz pe zi, a declarat, luni, premierul Nicolae Ciucă.

“Au nevoie (cei din Republica Moldova – n.r.), atunci când am discutat cu premierul Gavriliţa, de 150 de milioane de metri cubi. (…) Mai trebuie să vedem ce cantităţi putem să asigurăm în perioada imediat următoare, pentru că, aşa cum arată situaţia în depozite astăzi, avem înmagazinat peste 86%, aproximativ 87%, ceea ce înseamnă că, dacă reuşim să avem semnate contracte pentru perioada de iarnă, pentru a menţine echilibrul în sistem şi pentru a avea cantităţile necesare în zilele de temperaturi joase, putem să asigurăm cantitatea respectivă”, a afirmat oficialul, potrivit Agerpres.

Premierul a adăugat că România va sprijini Republica Moldova, în cazul în care Gazprom oprește livrările de gaze: “Dacă acum li se va opri furnizarea de gaz de către Gazprom, au într-adevăr o problemă, iar noi putem să asigurăm acea cantitate pe conducta Ungheni, dar nu necesarul de care are nevoie, ci doar 5 milioane de metri cubi pe zi, nu mai mult.