FacebookTwitterLinkedIn

NASA își propune să lanseze astronauți pe Marte până la sfârșitul anilor 2030 sau începutul anilor 2040, în cadrul programului Artemis, a anunțat agenția.

Transpunerea acestei viziuni în realitate va fi o adevărată provocare. Chiar dacă finanțarea și tehnologia vor fi în asigurate la momentul potrivit, timpul de călătorie dus-întors ar fi de aproximativ 500 de zile, având în vedere distanța dintre Pământ și Marte, precizează Space.com.

Gravitația – sau lipsa acesteia – ar fi, de asemenea, o problemă, deoarece navele spațiale din generația actuală nu seamănă cu cele văzute în filmele de science fiction. Astronauții vor ajunge pe Planeta Roșie după luni de microgravitație și se vor confrunta cu un program semnificativ de recuperare, chiar și pentru a opera în gravitația parțială a lui Marte, care este aproximativ o treime din cea a Pământului. NASA sugerează că o modalitate de a rezolva această problemă ar putea fi ca echipajele să locuiască într-un rover presurizat în timpul misiunii lor.

„Vrem să ajungem la performanța de a le permite să se miște înainte să devină condiționați de purtarea costumelor spațiale și să reușim să facem asta în 30 de zile”, a spus Kurt Vogel, directorul de arhitecturi spațiale NASA, într-un clip video pe YouTube.

Planul misiunii este încă în faza incipientă și s-ar putea schimba considerabil. Dar, până acum, NASA își propune să folosească o navă spațială asemănătoare habitatului pentru a transporta membrii echipajului către Marte, folosind o rachetă hibridă (alimentată atât de propulsie chimică, cât și electrică). Patru oameni ar urma să facă această călătorie lungă, din care doi vor ateriza pe suprafața planetei, asemănător modelului din programul Apollo.

Aproximativ 25 de tone de provizii și hardware ar fi deja acolo și ar aștepta echipajul, livrate printr-o misiune robotică anterioară. Aceste provizii ar include un vehicul de urcare a echipajului, deja alimentat și gata de plecare pentru ca astronauții să plece de pe Marte și să se întoarcă pe orbită în jurul planetei.

sursa foto: NASA