În fiecare primăvară, ne oferim bucuria de a vă prezenta doamnele speciale pe care avem privilegiul de a le cunoaște prin intermediul Forbes România și Forbes Life România. Doamne care fac o mare diferență în jurul lor, care sunt inspirație și motivație. Nici anul acesta nu facem excepție și ne bucurăm să vă facem cunoștință cu femei care construiesc un teatru, care consolidează relații, care „prevăd” viitorul, care își propun să vindece prin cuvinte, care au grijă de zâmbetul nostru, care militează elegant pentru redescoperirea feminității. Lectură plăcută!
Nadia Gorduza este medic, psihoterapeut, antreprenor, comunicator, soție, mamă și o persoană cu „multipotențialitate” – despre parcursul prin viață al unei femei fascinante aflați din rândurile creionate de Nadia.
V-ați găsit ușor drumul în viață? Ați știut dintotdeauna ce veți fi, ce veți face?
Nu am realizat de la început că fiecare pas pe care îl făceam era cel de pe drumul pe care sunt acum. Dar am știut dintotdeauna că ceea ce voi face va ajuta oamenii într-o formă sau alta.
Cum vă vedeați viitorul în adolescență?
În adolescență credeam că voi ajunge jurnalistă, scriitoare sau actriță. Părinții mei mi-au oferit lecții de vioară, pian, pictură, teatru, așa încât scena a făcut parte din copilăria și din visurile mele, iar asta mi-a dezvoltat capacitatea de a relaționa și de a mă exprima cu ușurință, mai ales în diversele roluri pe care le aveam. Copil fiind, nu știam că această capacitate de a intra în diverse roluri mă va ajuta mult mai târziu în carieră și în special în psihoterapie. Capacitatea de a intra într-un rol e în sine un instrument fantastic, foarte folosit în business coaching și în terapie, care îi ajută pe oameni să își depășească obstacolele mentale și psiho-emoționale și poartă numele de „Alter Ego”.
Care au fost etapele pe care le-ați parcurs până în momentul în care ați fost convinsă că v-ați găsit drumul, că sunteți pe „calea cea bună”? Ce ați încercat și nu vi s-a potrivit?
Am parcurs foarte multe etape, am experimentat mult, dar nu m-am simțit niciodată în derivă. Cred că tot ceea ce facem și alegem, conștient sau nu, contribuie la devenirea noastră și toate ajung să se îmbine în meseria pe care o practicăm.
Eu am un nivel de curiozitate intelectuală foarte mare, am nevoie să mă hrănesc constant, consum intens, am nevoie de noutăți și provocări, mereu altele. Am o minte care, dacă nu e ținută în priză, aproape că intră în „sevraj”. După ce am cochetat cu visul din adolescență, m-am îndreptat către o meserie pe care o respect enorm, aceea de medic.
Am absolvit Medicina în anul 2000, am lucrat la camera de gardă a Spitalului de Urgență „Sf. Pantelimon” timp de un an și în paralel am decis să-mi completez studiile cu un Master de marketing și comunicare în afaceri deschis absolvenților din alte domenii, la ASE.
Următoarea bornă pe traseul meu a fost autonomia financiară și m-am angajat la compania farmaceutică Roche. La 28 de ani, am fost admisă la EMBA, intrând astfel în contact cu lumea de business dintr-un cu totul alt domeniu decât cel care îmi era familiar.
Astfel, a început contactul meu cu mediul de healthcare în SUA, unde se dă startul la tot ce înseamnă protocoale terapeutice, molecule noi, inovație. În 2012, am decis că e cazul să părăsesc mediul corporate și să pornesc pe drumul meu, îmbinând experiența de business cu backgroundul academic medical. Am plecat în SUA și mi-am început specializarea simultan la două institute de renume la nivel mondial în sănătate mentală: Virtually Better Inc – pentru Terapia prin Expunere la Realitate Virtuală și The Gottman Institute – lider mondial în terapia de cuplu.
Care considerați că este vocația personală și cum ați descoperit-o?
Vocația mea este să ajut oamenii. Așa am fost crescută și educată și tot parcursul meu profesional a fost în slujba sănătății oamenilor, indiferent de domeniul în care am activat. Iar în acest moment, la ID Therapy Bespoke Treatment Center, îmi pun în slujba fiecărei persoane toată experiența dobândită în ultimii 23 de ani, îmbinând toate rolurile profesionale pe care le am, respectiv de medic, psihoterapeut și antreprenor.
Care este un Top 5 al priorităților personale și profesionale în acest moment?
Obiectivul meu pe ambele planuri este „Brain anti-ageing”. Consider că, cel puțin în următorii 50 de ani, medicina nu va evolua suficient de mult astfel încât să poată să facă ceva semnificativ din punct de vedere al stopării îmbătrânirii creierului. Așadar, împart acest concept, personal și profesional, în cinci priorități:
– Opt ore continue de somn/noapte
– Organizarea timpului ca un „ceas elvețian”
– Antrenament mental zilnic prin citit și învățarea unei limbi străine, crescând curiozitatea și diminuând automatismele
– Investiție permanentă în menținerea unei balanțe psiho-emoționale în familie
– Fără consum de substanțe nocive pentru creier
Care este cea mai mare satisfacție profesională de până acum? Ce „borne” v-au definit parcursul de până acum?
Cea mai mare satisfacție profesională este faptul că am început să construiesc un brand equity care să monetizeze și că am adus două businessuri unice în piața de mental health din România.
Care sunt principiile de la care nu ați abdica niciodată?
Nu fac compromisuri la adevăr și loialitate.
Care este, după părerea dumneavoastră, rolul femeii în aceste timpuri?
Cred că, în afară de rolul etern de „născătoare” de vieți noi, rolul femeii a fost și va fi mereu acela de a echilibra balanța puterii, de a adăuga empatie excesului de testosteron, de a cultiva „soft power” în toate formele ei.
Cum transmitem mai departe experiența noastră? Cum ajutăm copiii/tânăra generație
să-și găsească vocația?
Vocația cred că este doar o componentă în drumul nostru în viață. Mie îmi place tare mult să lucrez cu adolescenții pe conceptul japonez de „IKIGAI” (your reason for being), aflat la intersecția dintre Profesie, Vocație, Misiune și Pasiune. E important să faci ceea ce îți place, dar să fii și bun în ceea ce faci, oamenii să aibă nevoie de ceea ce faci tu și să fie dispuși să plătească pentru acest lucru. Altfel mereu vei găsi motive de nefericire în ceea ce faci cu viața ta, dacă lipsește una dintre cele patru componente de mai sus. Așadar, dacă reușim să lăsăm moștenire acest lucru generației viitoare atât prin educația de acasă, cât și prin cea de la școală, dar și prin suport specializat, avem șanse să creștem oameni fericiți cu ei înșiși.
Cât de important este, din experiența proprie, să avem, în viața personală, dar și în carieră, un scop cât mai înalt și mai bine trasat?
Este vital să avem întotdeauna „GPS-ul” pus pe un traseu de 5-10 ani; altfel, navigând de la o zi la alta, cu siguranță că nu vom ajunge să ne îndeplinim visurile și aspirațiile.
Ce valoare adăugată unică simțiți că aduceți în profesia/cariera aleasă prin faptul că sunteți femeie?
Posed două trăsături aparent antagonice, respectiv empatia, care în profesia mea e crucială, îmbinată cu un tipar de Personalitate Alfa, dar pe care reușesc să le gestionez și să le folosesc astfel încât rezultatul final să fie cel așteptat. Dar ceea ce m-a definit în carieră este că sunt o persoană cu „multipotențialitate”, urmând simultan interese, obiective și pasiuni diferite.