FacebookTwitterLinkedIn

Valentin Răileanu, şeful Departamentului Tehnic al Muzeului Național Peleș, a anunțat că instituția de cultură a primit o factură de gaze de peste 32.000 de euro pentru luna ianuarie, în condiţiile în care consumul actual a fost mai mic faţă de cel din aceeaşi perioadă a anului trecut.

Potrivit directorului Valentin Răileanu, factura de gaze pentru luna ianuarie este la „suma astronomică” de 160.637 de lei, adică peste 32.000 euro, aproape dublă faţă de factura din decembrie 2021, care a fost de 86.463 lei.

El a precizat că situaţia va fi discutată în Consiliul de Administraţie al instituţiei şi va fi comunicată Ministerului Culturii, notează Agerpres.

De asemenea, au fost înaintate cereri către furnizorii de gaze şi electricitate privind aplicarea prevederilor legale referitoare la plafonarea preţurilor şi compensări.

Directorul a precizat că instalaţiile de încălzire nu pot fi oprite, pentru că muzeul deţine bunuri de patrimoniu extrem de importante, unele chiar clasate în categoria tezaur, iar pentru protejarea şi conservarea lor este necesară asigurarea unui microclimat interior la 18-22 de grade Celsius.