
Cea mai recentă descoperire se referă la opera „The Hill of Montmartre with Stone Quarry”, care datează din 1886, perioadă în care artistul se afla în Antwerp, un oraș din Belgia, pe care l-a precizat de multe ori în corespondența epistolară cu Theo, fratele său, precizând frumusețea arhitecturală și bucuria de a locui acolo.
Lucrarea a fost moștenită din generație în generație, fiind deținută pentru mai bine de 100 de ani de familia Van Vlissingen. Cercetătorii olandezi au reconstruit firul moștenirii acestui desen ajungând până în anul 1911, când J.H de Bois, un art dealer din Germania, a primit schița de la Johanna van Gogh-Bonger, văduva lui Theo. Șase ani mai târziu, acesta a vândut opera, pierzându-se până în zilele noastre, când un consultat de artă, lucrând cu familia Van Vlissingen, a observat pictura.

Hârtia, stilul, tehnica și materialele folosite au fost cele care i-au atribuit lui Van Gogh această operă. Această atribuire a clarificat proveniența unei alte opere din portofoliul Muzeului Van Gogh. „The Hill of Montmartre”, aflată deja în colecția muzeului, datată tot din 1886, a fost inclusă în colecția muzeului în anii ’70, dar respinsă, în 2001, ca fiind semnată de artist, din lipsă de dovezi de paternitate.

Cu toate acestea, descoperirea uneia a dus la confirmarea celeilalte. Astfel, cele două schițe au fost dezvăluite pe 16 ianuarie, în cadrul expoziției „Impressionism & Beyond. A Wonderful Journey”, la muzeul Singer Laren, din Olanda.
Citește și Loving Vincent – primul film pictat din istoria cinematografiei
sursa: theguardian.com