FacebookTwitterLinkedIn

Deputații vor dezbate, luni după-amiază, moţiunea simplă împotriva ministrului Sănătăţii Alexandru Rafila, urmând ca votul să fie dat miercuri. Moțiunea a fost iniţiată de parlamentarii USR şi cei de la partidul Forţa Dreptei și se numește „Ministrul Rafila – turistul leneş şi cinic care lasă România fără spitale”.

Cei 56 de semnatari declară că există multe motive pentru depunerea acestei moțiuni, începând cu „incapacitatea lui Alexandru Rafila de a gestiona Planul Național de Redresare și Reziliență, acest mare proiect de țară, fie că vorbim de reforme, fie că vorbim de investiții”, notează portalul TVR.

Iniţiatorii moţiunii îi cer ministrului Sănătăţii să plece din funcţie, „pentru ca România să aibă şansa de a avea spitale noi, nu magherniţe insalubre”, iar pacienţii, medicii şi asistentele să aibă şansa „la adevăr” în sistemul sanitar.

În ceea ce privește investițiile, inițiatorii susțin că toate proiectele din zona prespitaliceasca, prinse în PNRR, sunt în întârziere: caravanele medicale mobile, dotarea cabinetelor medicilor de familie și a ambulatoriilor, precum și centrele de îngrijire a vârstnicilor.

Săptămâna trecută guvernul a anunțat Comisia Europeană că renunță la cele 740 de milioane de euro pentru modernizarea sau construirea a șase spitale. Totuși, Alexandru Rafila a promis că proiectele vor merge mai departe, însă cu bani împrumutați.