
Fondul Monetar Internaţional va recomanda Chinei să stimuleze consumul intern slab, să abordeze problemele din sectorul imobiliar şi să controleze datoria administraţiei publice locale, probleme care afectează atât creşterea economiei chineze, cât şi a celei globale, a declarat directorul general al FMI, Kristalina Georgieva.
Georgieva a declarat, într-un interviu exclusiv pentru Reuters, că îndemnurile vor fi transmise autorităţilor chineze într-o viitoare revizuire a politicilor economice ale Chinei de către FMI, cunoscută sub numele ”Articolul IV”.
Fondul va îndemna cu tărie Beijingul să-şi schimbe modelul de creştere de la investiţiile în infrastructură alimentate de datorii şi imobiliare.
”Sfatul nostru pentru China este să vă folosiţi spaţiul de politică într-un mod care să vă ajute să vă schimbaţi modelul de creştere către un consum mai mare. Deoarece modul tradiţional de a aduce mai mulţi bani, axat pe infrastructură, în acest mediu actual nu va fi productiv”, a spus Georgieva.
Îmbătrânirea populaţiei şi scăderea productivităţii Chinei au jucat ”un rol de suprimare” a ritmului său de creştere, împreună cu companiile din Statele Unite şi Europa care au mutat lanţurile de aprovizionare din China. Problemele în sectorul imobiliar au determinat, de asemenea, consumatorii să reducă cheltuielile.
FMI a estimat în iulie o rată de creştere a economiei Chinei la 5,2% pentru 2023 şi 4,5% în 2024, dar a avertizat că ar putea fi mai mică, având în vedere contracţia din sectorul imobiliar.
Georgieva a mai spus că este important ca China să abordeze încrederea consumatorilor în sectorul său imobiliar prin finanţarea finalizării apartamentelor pentru care cumpărătorii au plătit deja, mai degrabă decât să salveze dezvoltatorii cu probleme.