FacebookTwitterLinkedIn

Dizolvarea Adunării Naţionale, Camera inferioară a Parlamentului francez, anunţată duminică de către preşedintele francez Emmanuel Macron ”creşte riscurile” asociate controlului bugetar al Franţei şi cotaţiei ţării, avertizează agenţia de rating Moody’s.

Moody’s acordă Franţei ratingul Aa2 cu o perspectivă stabilă, cu un nivel deasupra agenţiilor Fitch și S&P, care o cotează AA- din 2023 şi, respectiv din mai, notează AFP.

Partidul care va învinge în alegerile anticipate de la 30 iunie şi 7 iulie ”probabil că nu va avea o majoritate absolută”, apreciază Moody’s, deoarece majoritatea macronistă are nevoie de ”aproximativ 40 de mandate suplimentare”, iar Partidul Rassemblement National, de extremă dreapta, de ”peste 200”.

Agenţia subliniază riscurile unei multiplicări a moţiunilor de cenzură în următoarea legislatură şi vede în acest lucru ”un risc sporit de instabilitate politică, cu atât mai mult cu cât Adunarea Naţională nu poate să fie dizolvată în primul an”.

O asemenea instabilitate ”angrenează un risc al creditării”, subliniază Moody’s, în contextul în care Guvernul în exerciţiu şi-a revizuit în creştere previziunile cu privire la deficitul public în 2024 şi 2025, menţinându-şi previziunea unei reveniri la nivelul de 3% din PIB în 2027.