FacebookTwitterLinkedIn

După ce anul trecut a fost vândut de lanțul Hilton unei companii de asigurări din China pentru suma de 2 miliarde de dolari, hotelul Waldorf Astoria din New York intră într-un amplu proces de renovare. Până atunci, mobilierul din hotel va fi scos la vânzare în cadrul unei licitații care debutează mâine în Boston.
Denumită Fine Furnishings of the Historic Waldorf Astoria New York, licitația este organizată de casa Kaminski Auctions, care își propune să vândă nu mai puțin de 80.000 de obiecte din hotel. Pentru această vânzare de amploare, a cărei pregătire a început în urmă cu câteva luni, casa de licitații a închiriat Silver City Galleria, un mall abandonat, cu o suprafață de peste 90.000 de metri pătrați, situat în sudul Bostonului. 88 de TIR-uri au transportat candelabrele, pianele, mobilierul franțuzesc din secolul al XIX-lea, mobila din baruri, restaurante și din celebrele apartamente ale hotelului.

Printre personalitățile care au locuit vreme îndelungată în hotelul Waldorf Astoria se numără compozitorul Cole Porter. Acesta a ocupat un apartament de 550 de metri pătrați, din 1934 până la moartea sa, în 1964. Porter a compus aici piesa „I’ve Got You Under My Skin”, la pianul Steinway pe care managementul hotelului i l-a făcut cadou. Dacă cea mai mare parte a mobilierului din apaprtamentul Cole Porter va fi scos la licitație, nu același lucru se va întâmpla cu pianul, care în prezent este restaurat și va fi apoi expus în hotelul renovat.

Ducele și ducesa de Windsor sunt probabil cel mai faimos cuplu care a locuit la Waldorf Astoria. După ce Edward al VIII-lea a abdicat de la tronul Marii Britanii pentru a se căsători cu Wallis Simpson, cei doi s-au mutat la New York din 1941. Au locuit o perioadă în apartamentul regal de la etajul 42, de unde însă au fost nevoiți să se mute când regina Elisabeta a II-a a venit la New York în prima vizită de stat, în 1957. Pentru a o consola pe d-na Simpson, managementul hotelului s-a oferit să redecoreze apartamentul și mobilierul în bleu, culoarea sa favorită – cunoscută mai apoi ca Wallis Blue. Piesele de mobilier favorite ale ducesei de Windsor, fotoliile și taburetele bleu, vor fi scoase mâine la licitație.

Fostul prim-ministru al Marii Britanii, Winston Churchill, probabil cel mai important om politic al secolului al XX-lea, a stat în apartamentul care îi poartă numele, de la etajul 39, în vizitele pe care le-a făcut în Statele Unite în anii ’30 și după cel de-Al Doilea Război Mondial. Ușa apartamentului, cu o plăcuță cu numele politicianului pe ea, precum și candelabrul Baccarat, se numără printre obiectele care vor fi scoase la licitație.

Hotelul Waldorf Astoria din New York a intrat din 1949 sub managementul lanțului Hilton, care l-a cumpărat în 1972. Hotelul are 1413 camere și 47 de etaje, fiind, de la data inaugurării, în 1931, până în 1963, cel mai înalt hotel din lume (191 metri). Anul trecut, grupul Hilton a vândut hotelul companiei de asigurări Anbang Insurance Group din China, însălanțul hotelier american va continua să se ocupe de managementul hotelului Waldorf Astoria în următorii 100 de ani.