FacebookTwitterLinkedIn
Nancy Astor, prima femeie membră în Parlamentul britanic
William Waldorf Astor

Impozanta clădire de 191 de metri de pe Park Avenue era, de fapt, al doilea hotel Waldorf Astoria. În 1890, William Waldorf Astor a construit hotelul Waldorf pe terenul reședinței familiei sale de pe 5th Avenue, în New York. Șapte ani mai târziu, vărul său, Jack Astor, a înființat „peste drum” hotelul Astoria, care a funcționat o perioadă ca o extensie a hotelului Waldorf. Cele două business-uri au fuzionat sub denumirea Waldorf Astoria, hotel care a rezistat pe 5th Avenue până în 1929, când a fost demolat ca să facă loc pentru Empire State Building.  
William Waldorf Astor s-a născut în New York în 1848, fiind unicul copil al magnatului John Jacob Astor. A studiat în Germania și Italia și a absolvit Facultatea de Drept de la Universitatea Columbia. Dornic să ajungă în Congresul SUA, William s-a alăturat partidului republican, însă, după ce a fost înfrânt de două ori în alegeri, a decis să renunțe la politică. În 1882, președintele american Chester A. Arthur îl numește ambasador în Italia. Cei trei ani pe care îi petrece la Roma îi vor trezi lui William pasiunea de-o viață pentru artă și sculptură.

În februarie 1890, după decesul lui John Jacob Astor, William Waldorf devenea cel mai bogat om din America. În același an, demarează lucrările de construcție a hotelului Waldorf, o clădire cu 13 etaje și 450 de camere. Doi ani mai târziu, în urma unor neînțelegeri cu rudele, decide să se mute cu familia la Londra. Achiziționează aici câteva proprietăți și

publicațiile Pall Mall Gazette și The Observer. În 1906, fiul său cel mare, Waldorf Astor se căsătorește cu Nancy Witcher Langhorne, care avea să devină prima femeie membră în Parlamentul britanic.
Datorită contribuțiilor sale la efortul de război, William Waldorf Astor primește titlul de viconte – ceea ce îi nemulțumește pe unii membri ai aristocrației britanice care consideră că un titlu nobiliar nu ar trebui să poată fi cumpărat.

1949. Conrad Hilton anunță preluarea pachetului majoritar de acțiuni al hotelului Waldorf Astoria.

Conrad Hilton s-a născut în 1887. A studiat la Academia Militară Goss în New Mexico și la St. Michael’s College în Santa Fe și a început să lucreze în magazinul părinților săi, care a fost apoi transformat în hotel. Ajuns în Texas în 1919, în plină expansiune a industriei petroliere, Conrad cumpără un hotel cu 40 de camere, care se dovedește o afacere neașteptat de profitabilă. Achizițiile de hoteluri continuă într-un ritm susținut în anii următori, până când Marea Criză îl aduce în pragul falimentului.
Hilton reușește să păstreze controlul asupra a opt dintre hotelurile sale și să le facă profitabile în anii de după criză. Face noi achiziții și obține un contract de management pentru Waldorf Astoria New York, iar în 1946 fondează Hilton Hotels Corporation, care avea să devină primul lanț hotelier internațional. În 1949, Hilton devine acționar majoritar la Waldorf Astoria, fără a deține însă  clădirea hotelului sau terenul pe care aceasta a fost construită.
Conrad Hilton s-a stins în 1979, la 91 de ani. Compania sa a finalizat achiziția hotelului Waldorf Astoria din New York în 1972. Brandul Waldorf Astoria Hotels and Resorts, lansat în 2006, este astăzi nava-amiral a companiilor hoteliere din portofoliul deținut de rețeaua Hilton. La sfârșitul anului trecut, Waldorf Astoria opera 32 de hoteluri cu 9.821 de camere în 15 țări. FOTO: Profimedia