FacebookTwitterLinkedIn

Potrivit Ministrului de Finanțe Marcel Boloș, cheltuielile cu apărarea națională au avut cel mai mare impact asupra deficitului bugetar la sfârșitul lunii februarie, menționând că deficitul bugetar la finalul lunii martie nu va depăși 2,5% din PIB.

Marcel Boloș a explicat că contractele cu termene scadente în ianuarie și februarie au determinat aceste cheltuieli majore. Deși a recunoscut că avansul față de aceeași perioadă a anului precedent este de 0,5% din PIB, a subliniat că acest lucru se datorează în mare parte cheltuielilor cu investițiile.

Întrebat despre natura achizițiilor în domeniul apărării naționale, ministrul Finanțelor a menționat că sunt vorba despre echipamente militare, dar nu a oferit detalii suplimentare.

În legătură cu deficitul bugetar din primele luni ale acestui an, Marcel Boloș a menționat că lunile ianuarie, februarie și martie nu sunt perioade spectaculoase în ceea ce privește colectarea impozitelor și taxelor la buget. Cu toate acestea, a asigurat că realizările din primul trimestru sunt peste plan și indică o direcție pozitivă.

În ceea ce privește ținta de deficit bugetar, ministrul a menționat că în acest moment nu se poate pronunța cu exactitate. A subliniat că traiectoria deficitului bugetar va fi comunicată de Comisia Europeană în iulie și va fi negociată până în septembrie. „Aici trebuie să avem în vedere că la luna iulie vom avea o traiectorie de deficit bugetar pe care ne-o va comunica Comisia Europeană, până în luna septembrie vom negocia această traiectorie de deficit. Noi avem un plan de venituri care până acum, la data la care discutăm subiectul, s-a realizat. Deci practic avem planificat un deficit pe care nu-l atingem, de 2,5% din PIB la sfârşitul martie. Nu va fi cazul de aşa ceva”, a spus Marcel Boloş.

Datele recente publicate de Ministerul Finanțelor arată că deficitul bugetar a crescut la 28,99 miliarde de lei după primele două luni ale acestui an, reprezentând 1,67% din PIB, în creștere cu 1,7 ori comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Aceasta indică o creștere semnificativă a deficitului în luna februarie, de aproape trei ori față de luna ianuarie.

Fii la curent cu tot ce contează în business-ul din România și abonează-te la canalul nostru de Whatsapp Forbes Romania.