FacebookTwitterLinkedIn

Virgil Popescu a declarat joi seară că gazele pe care România le importă de pe piaţa rusească nu sunt aduse în urma unor importuri directe între România şi Gazprom, ci prin intermediari. 

“România nu are contracte directe cu Gazprom. Companiile din România private sau Romgaz nu au contract cu Gazprom. Sunt diverşi intermediari, mai mulţi intermediari, companii care-s traderi de gaze care au contracte cu companii în special private din România şi vând gazul pe piaţa românească, îl vând, evident, în lei, nu pot să-l vândă în altă valută. Acuma, cum este contractul… sunt convins că nu este în ruble contractul între companii şi mi-e greu să cred că poate fi schimbat de pe o zi pe alta între două companii, un intermediar şi o companie privată. Deci eu nu cred în posibilitatea schimbării în România a contractelor în ruble. Şi apoi este problema acelor companii intermediare care contract, la rândul lor, cu Gazpromul”, a declarat ministrul Energiei, joi seară, la Digi 24. 

 De asemenea, Virgil Popescu a adăugat că un contract nu poate fi modificat unilateral şi în tranzacţiile la nivel european nu se discută despre rubla ca monedă de plată. 

“Nici vremea nu-i ajută, ca să zici că este o presiune pe consumatori, deja am ieşit din iarnă, în toată Europa vremea se încălzeşte. Eu cred că pur şi simplu a fost aşa, un lucru aruncat pe piaţă, astăzi, exact când se întâlneşte NATO, când se întâlneşte Consiliul European, tocmai pentru a pune presiune”, a adăugat ministrul.

Recent, Vladimir Putin a anunţat că Rusia nu va mai accepta plăţi în dolari sau în euro în contul livrărilor de gaze naturale către Uniunea Europeană (UE). Oficialul a dat un termen de o săptămână autorităţilor ruse să implementeze un nou sistem de plată în ruble.