FacebookTwitterLinkedIn

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat că actul normativ care blochează demararea unor importante proiecte energetice în Marea Neagră, urmează să fie revizuit în prima jumătate a lui 2021.

Promisiunea ministrului Energiei vine după ce legea offshore a tot fost amânată.

Vom mai avea o rundă de discuţii în coaliţia guvernamentală, iar legea offshore va fi modificată în actuala sesiune parlamentară”, a subliniat Virgil Popescu într-un interviu acordat vineri celor de la Reuters.

Legea cu privire la taxarea proiectelor offshore este ultima din restricţiile impuse asupra sectorului energetic pe care Guvernul de la Bucureşti nu a reuşit până acum să o amendeze. Însă, cele trei partide care formează actuala coaliţie guvernamentală au căzut de acord în programul de coaliţie că acest act normativ trebuie modificat.

Virgil Popescu a mai adăugat că după modificarea legii producătorii vor fi obligaţi să păstreze 40% din producţia de gaze în România. În plus, acesta atrage atenția că, în contextul în care țara noastră vrea să utilizeze fondurile de la Uniunea Europeană pentru a elimina cărbunele şi a-l înlocui cu gaze naturale, energie nucleară şi energii regenerabile, timpul este pe sfârşite.

În ultimii zece ani, OMV Petrom alături de mai mulți producători de gaze au cheltuit mai multe miliarde de dolari timp pentru a se pregăti să extragă rezervele de gaze de aproximativ 200 de miliarde de metri cubi care sunt estimate să se află în platoul continental al României, pentru ca strategia lor cu privire la profit să fie data peste cap de taxa offshore introdusă în urmă cu patru ani.

„Dacă investiţiile ar fi început în 2018, acum am fi avut gaze naturale. Am pierdut venituri din taxe, securitatea aprovizionării şi posibilitatea de a deveni un jucător regional. Dacă vom mai aştepta mult, vom pierde toate oportunităţile”, a spus ministrul Virgil Popescu.

Chiar dacă rezervele de gaze estimate ale României nu se compară cu cele ale Rusiei, analiştii estimează că ele ar putea totuşi contesta poziţia dominantă de care se bucură grupul rus Gazprom în Europa Centrală şi de Est, ar diversifica sursele de aprovizionare cu gaze şi ar aduce României venituri de miliarde de euro.