FacebookTwitterLinkedIn

Făcând referire la blocarea cerealelor în Ucraina, ministrul de externe al Italiei, Luigi di Maio, a declarat sâmbătă că „războiul mondial al pâinii a început deja”.

„Războiul mondial al pâinii este deja în desfăşurare şi trebuie să-l oprim”, este afirmația ministrului de externe al Italiei, care atrage atenția asupra faptului că această blocare a cerealelor în Ucraina naște riscul declanșării de noi conflicte în Africa, transmite EFE. „Riscăm ( n.red.- să ne confruntăm cu) instabilitatea politică în Africa, cu proliferarea organizaţiilor teroriste, cu lovituri de stat: toate acestea, ca urmare a crizei cerealelor cu care ne confruntăm”, a completat Di Maio.

EFE aminteşte că, înainte de invazia rusă, Ucraina era unul dintre principalii exportatori mondiali de cereale şi fertilizatori pentru agricultură, iar mărfurile sale erau fundamentale pentru securitatea alimentară în regiuni precum Orientul Mijlociu sau nordul Africii.

Preşedintele rus Vladimir Putin „trebuie să ajungă la un acord de pace cât mai repede cu putinţă, care să includă şi un acord privind grânele, dar şi un acord privind încetarea focului care să permită evacuarea femeilor, a civililor şi a copiilor aflaţi sub bombele ruse în estul Ucrainei de 100 de zile”, a adăugat el.

“Sunt 30 de milioane de tone de cereale blocate în porturile ucrainene de navele de război ruse”, a subliniat Di Maio, care a explicat că “ceea ce facem este să acţionăm pentru ca Rusia să deblocheze exporturile de grâu din porturile ucrainene, pentru că riscăm chiar acum să izbucnească noi războaie în Africa”.

Italia s-a oferit în urmă cu câteva zile să demineze porturile Ucrainei şi să creeze „coridoare maritime” pentru transportul grâului, iar premierul Mario Draghi l-a sunat pe Putin ca să-i ceară deblocarea exporturilor de grâu dinspre Ucraina şi din porturile de la Marea Neagră şi Marea Azov, cum este cazul portului Mariupol, invadate de trupele ruse. Putin i-a răspuns că, dacă Occidentul ridică sancţiunile impuse Rusiei, ţara sa va putea exporta cereale.