FacebookTwitterLinkedIn

În contextul războiului din Ucraina și a reducerii dependenței față de Rusia, Miniştrii Energiei din Uniunea Europeană au convenit luni asupra reglementărilor privind economisirea energiei şi promovarea regenerabilelor.

Discuțiile s-au axat pe o parte a măsurilor propuse de Bruxelles pentru combaterea schimbărilor climatice, prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030, transmite Reuters. De asemenea, oficialii au abordat și opţiunile privind reducerea în mod colectiv a cererii de gaze pe termen scurt, pentru a face faţă posibilelor reduceri din Rusia. 

În luna iulie, Comisia Europeană urmează să prezinte un plan pentru coordonarea măsurilor de pregătire în cazul noilor reduceri ale aprovizionării, în contextul războiului.

“Pentru industrie trebuie să prezentăm o abordare coordonată”, a declarat comisarul pentru energie, Kadri Simson, referindu-se la măsurile de reducere a cererii de gaze, potrivit Agerpres. Simson a asigurat că cetăţenii vor fi protejaţi în cazul adoptării unor astfel de decizii.

Miniştrii Energiei din UE depun eforturi pentru a ajunge la poziţii comune privind propusă legislaţie în vederea îndeplinirii obiectivului UE de a reduce cu 55% emisiile de gaze cu efect de seră până în 2030, de la nivelul din 1990. Oficialii sprijină obiectivele propuse de Comisie în 2021 de a obţine 40% din energie din surse regenerabile până în 2030, comparativ cu 22% în 2020 – şi de a reduce consumul de energie cu 9% faţă de nivelul preconizat.

Obiectivul de reducere a consumului primar de energie până în 2030 este voluntar, la solicitarea Spanie, însă statele sprijină şi propunerea Germaniei, care vrea să se asigure că fiecare stat membru contribuie la o altă ţintă obligatorie de a reduce consumul final de energie în blocul comunitar.