Dezvoltarea acestui segment a venit ca urmare a maturizării business-urilor locale, mai ales că tranzacțiile sindicalizate sunt recunoscute ca făcând parte din categoria celor complexe care se adresează companiilor care prezintă un nivel complet în ceea ce privește operațiunile desfășurate, susține Mihai Murgu, Partener PCF Investment Banking.
„În ultimii trei ani, acest segment a înregistrat o evoluție dinamică, semnificativă și în mediul de afaceri local. Prima tranzacție de acest tip pe care noi am realizat-o a fost în anul 2017 și a fost pentru compania Urgent Cargus. Imediat după finalizarea acesteia, practic, ne-am asumat cumva rolul de pionieri în realizarea acestor tipuri de tranzacții, dintr-un simplu motiv: era necesară deblocarea acestor forme de finanțare pentru antreprenorii locali”, a subliniat într-o nouă ediție a emisiunii online, Forbes Forward, Mihai Murgu.
Acesta a specificat însă că tranzacția care a adus în atenția companiilor locale posibilitatea de a accede la astfel de finanțări, a fost cea realizată pentru compania Rodbun, unul dintre cei mai mari distribuitori de inputuri agricole din România: „dacă în perioada 2017-2018 gestionam un singur mandat de sindicalizare pe an, în acest moment gestionăm un număr de peste 5 mandate de acest tip, două dintre acestea fiind deja finalizate”.
Și, de atunci, aceste tipuri de tranzacții au început să aibă loc tot mai des pe piața antreprenorială locală. Astfel, anul trecut, conform reprezentanților PCF Investment Banking, cea mai mare tranzacție finalizată de companie a fost cea realizată pentru unul dintre jucătorii recunoscuți din industria cărnii, Carmistin Grup.
„Am încheiat o serie de tranzactii extrem de interesante și aici nu vorbesc de tranzacții interesante strict din perspectiva valorii, ci și din prisma fundamentelor care au stat la baza acestora. Vorbim despre tranzacții cu o componentă semnificativă de capital de creștere, însă o creștere care nu vizează numai maximizarea volumului producției, ci care are rolul de a internaliza marjele și de a reduce dependența de furnizorii externi. Tranzacția Carmistin a fost cea mai mare din piață, în anul 2020. Vorbim de peste 90 de milioane de euro destinați grupului, iar din această sumă, jumătate a fost reprezentată de capitalul de creștere, practic, facem referire la proiecte noi, luate de la zero”, a completat Mihai Murgu.
La începutul lui 2021, mai exact în luna februarie, compania PCF Investment Banking finaliza o nouă tranzacție sindicalizată – pentru compania Rodbun. O tranzacție în valoare de aproximativ 85 de milioane de lei.
„Suma atrasă de companie nu vine numai în sprijinul diminuării șocului provocat de pandemie sau cel survenit în urma secetei de anul trecut, ci vine pentru a alimenta principalele motoare de creștere și consolidare ale companiei, în special, în zona de internalizare a marjelor prin integrarea pe verticală”, a mai punctat Mihai Murgu.
Cea mai recentă tranzacție sindicalizată încheiată de compania la cârma căreia se află și Mihai Murgu a avut loc la începutul lunii mai (n.r. – 4 mai) și este un proces prin care un antreprenor local a achiziționat, pentru prima dată în România, operațiunile unei multinaționale. Este vorba despre grupul AAylex, deținătorul brandului Cocorico, care a achiziționat subsidiara locală a gigantului BRF (companie cu operațiuni de peste 12 miliarde de euro la nivel global), Banvit Foods România – un important producător de furaje, pui de o zi și ouă de incubat.
În 2020, compania PCF Investment Banking a încheiat tranzacții în valoare totală de peste 200 de milioane de euro, tranzacții care s-au focusat în special pe zona de sustenabilitate, pe zona de creștere de capacități și internalizare de marje.