În ciuda climatului economic instabil și a creșterii ratei dobânzilor la creditele ipotecare, această perioadă ar putea prezenta bune oportunități pentru cei care doresc să investească în imobiliare, spun organizatorii evenimentului Imobiliarium.
Aceștia motivează că schimbările socio-economice în derulare vor face mai dificilă achiziția începând cu anul viitor. 2023 vine cu creștere a taxelor în real-estate, precum și cu o ofertă mai redusă, cauzată de încetinirea ritmului de eliberare a autorizațiilor de construcție în București. Pe de altă parte, investițiile imobiliare sunt, în continuare, printre cele mai sigure, iar România reprezintă – încă – una dintre cele mai accesibile piețe din regiune. În plus, românii vor să fie proprietari, aceasta fiind o tendință majoră care caracterizează piața locală – suntem țara europeană cu cei mai mulți proprietari.
Începând cu anul 2023, TVA va crește de la 5% – cât este în prezent – la 19%. Singura excepție în care TVA-ul de 5% se va păstra anul viitor este reprezentată de cazul achizițiilor în valoare de până la 120.000 de euro.
„Într-adevăr, condițiile de creditare s-au înăsprit ușor, bugetele poate au mai scăzut, raportat la rata de îndatorare, însă sunt, în continuare, oameni care își permit o achiziție, întrucât IRCC este încă în parametri buni, chiar dacă, momentan, rata dobânzii este un pic mai crescută. Însă dacă un client accesează un credit, acesta fiind unul pe termen lung, dobânda scade în timp, iar posibilitatea ca achiziția să fie chiar mai accesibilă decât chiria este una foarte mare”, declară Mihai Cima, organizator Imobiliarium.
El precizează că unii dezvoltatori construiesc în continuare, alții au decis să aștepte, fapt care provoacă dezechilibre în ce privește oferta disponibilă și, ca atare, influențează prețurile de vânzare. Chiar și în condițiile în care creșterea costului finanțării începe să se resimtă, și scade numărul de tranzacții bazate pe credit, în București s-au vândut peste 5.000 de unități în ultima lună, iar ritmul de creștere a vânzărilor în primele 9 luni ale anului a fost mai mare cu 9 procente față de perioada similară a anului trecut.
Nici prețurile nu dau semne că ar scădea. „La nivel național, de la începutul anului și până la finalul lunii august, conform indicelui imobiliare.ro, prețurile locuințelor au avansat cu aproape 9%, iar la nivelul Bucureștiului creșterea a fost de aproape 7%. Date fiind condițiile limitării autorizațiilor din Capitală, disponibilitatea tot mai mică a terenurilor și oferta rezidențială care se va reduce considerabil în următorii doi ani, logica ne arată că prețurile vor consemna, în continuare, creșteri sau cel mult vor stagna, dar sunt puține șanse ca ele să scadă”, punctează în continuare Mihai Cima.
El spune că clienții au devenit mai atenți la locație și, în general, la mai multe detalii înainte de a face o achiziție rezidențială. În plus, deși rămâne un parametru prioritar, „prețul proprietății cântărea puțin mai mult înainte de pandemie.” Din analizele organizatorului târgului, clienții care cumpără în scop investițional sunt în jur de 30%, restul fiind clienți finali.
Imobiliarium, eveniment dedicat pieței rezidențiale, va avea loc în perioada 14-16 octombrie la NORD Events Center by Globalworth din București. Aceasta este prima ediție post-pandemie, la care vor fi prezente 50 de ansambluri și agenții de profil.