FacebookTwitterLinkedIn

Michael Jordan este cel mai mare jucător de baschet din toate timpurile. Și cel mai bogat.

Vânzarea recentă a părții sale în Charlotte Hornets a cimentat valoarea sa netă la aproximativ 3,5 miliarde de dolari, conform Bloomberg Billionaires Index.

Jordan, care a condus Chicago Bulls spre șase titluri NBA și a câștigat cinci premii MVP, este o figură culturală bine-cunoscută și omniprezentă: de la silueta sa de pe pantofii sport, la chipul său zâmbitor de pe cutiile de cereale de colecțieWheaties, care costă 100 de dolari.

Jucătorul intrat în Hall of Fame a devenit al doilea proprietar majoritar de culoare al ligii în 2010, când a cumpărat o participație majoritară în Hornets, atunci numiți Bobcats. 

La baza averii sale revoluționare la acea vreme a stat acordul de licență cu Nike Inc. început în anii ’80, când Jordan era încă relativ necunoscut.

Vânzarea părții lui Jordan din acțiunile Hornets urmează unui an remarcabil în ceea ce privește tranzacțiile cu echipe sportive și confirmă că NBA este una dintre cele mai profitabile ligi din lume. 

Franșizele NBA au crescut în valoare în ultimii ani, pe măsură ce miliardarii și-au folosit averile imense pentru a deveni proprietari ai echipelor din ligă. 

Mat Ishbia, fondatorul companiei de împrumuturi ipotecare en-gros UWM Holdings Corp., a cumpărat anul trecut peste 50% din Phoenix Suns într-o tranzacție-record care a evaluat clubul la 4 miliarde de dolari.

Jordan și-a vândut participația în Hornets către un grup condus de Gabe Plotkin, fondatorul Melvin Capital Management, și Rick Schnall, co-președinte al firmei de private equity Clayton, Dubilier & Rice

În cadrul acestei tranzacții de 3 miliarde de dolari, Jordan păstrează o participație minoritară nespecificată. Estimarea Bloomberg presupune că el a vândut o participație de 65% din echipă și a păstrat mai puțin de 5%.

“Cred că acum este momentul potrivit să predau frâiele”, a spus Jordan, în vârstă de 60 de ani, într-o scrisoare deschisă adresată fanilor Hornets în 3 august. “Sunt entuziasmat să văd ce aduce viitorul și aștept să susțin echipa și comunitatea în noua mea poziție pentru mulți ani de acum înainte.”

Pe lângă Hornets, o mare parte din averea lui Jordan provine din linia sa de îmbrăcăminte Jordan Brand de la Nike, care a fost subiectul filmului “Air” regizat de Ben Affleck în acest an. Mama sa, Deloris Jordan, a jucat un rol esențial în obținerea contractului cu Nike, a spus Jordan în seria documentară “The Last Dance”, difuzată pe ESPN și Netflix.”Mama mea mi-a spus ‘Vei merge să asculți. S-ar putea să nu îți placă, dar vei merge să asculți'”, a spus Jordan în serialul documentar.

În 1984, el a semnat un contract pe cinci ani cu Nike în valoare de 2,5 milioane de dolari. Primul model Air Jordan a fost introdus la scurt timp după aceea. Anul trecut, Jordan Brand a înregistrat venituri de 5,1 miliarde de dolari, reprezentând aproape 11% din vânzările totale ale Nike, conform documentelor companiei.

Thilo Kunkel, directorul Sport Industry Research Center al Universității Temple, a spus că există “speculații nenumărate” cu privire la cât a câștigat Jordan de la Nike. De obicei, astfel de acorduri includ redevențe plus plăți de tip bonus atunci când se ating anumite praguri de vânzări. “Dacă ar fi propria sa marcă, ar avea o capitalizare de piață destul de mare, rivalizând cu mărci precum Under Armour”, a spus el. “Este aproape ca un brand sportiv de lux în acest moment.”

Calculul indexului Bloomberg estimează că a câștigat o redevență de 5% din vânzările Air Jordan, precum și venituri din acordurile de promovare și salariul său de la NBA. 

Modelul de colaborare dintre sportivi și mărcile de îmbrăcăminte sportivă a fost replicat de multe alte companii. Under Armour Inc. a anunțat în martie că a încheiat un acord pe termen lung cu vedeta NBA Steph Curry pentru marca sa Curry, care include o plată anuală în numerar, bonusuri, redevențe și acțiuni.

Vedeta NBA LeBron James și-a construit o avere de aproximativ 1,5 miliarde de dolari prin sponsorizări, investiții și afacerea sa de consum și divertisment, SpringHill Co., conform Bloomberg.

Simeon Siegel, analist la BMO Capital Markets, a spus că brandul Jordan l-a propulsat pe Michael Jordan ca jucător. Mulți dintre clienții mărcii sunt prea tineri pentru a-l fi văzut jucând baschet profesionist. “Jordan ca persoană și Jordan ca brand au contribuit la modelarea Nike, precum și la întregul peisaj global de îmbrăcăminte sportivă”, a spus el.

Jordan are și alte contracte de sponsorizare. A semnat un acord pe zece ani în valoare de 13,5 milioane de dolari cu Gatorade, care a dus la un celebru spot TV din 1991 numit “Be Like Mike”. A apărut pe cutiile Wheaties de 19 ori, mai mult decât oricare alt sportiv. În 1991, la apogeul carierei sale, New York Times a scris că Jordan câștiga anual între 15 și 20 de milioane de dolari din acordurile de parteneriere cu diverse mărci.

Jordan a fost interesat și de alte afaceri legate de sport. În 2020 a lansat echipa de curse Nascar 23XI Racing, a cărei listăde piloți îl include pe Bubba Wallace, singurul pilot de culoare al circuitului. În același an, lui Jordan i-a fost acordată o cotă de acțiuni în DraftKings Inc., unde servește drept consilier special al consiliului de administrație. Dimensiunea părții sale din compania de pariuri sportive, care a început să fie tranzacționată public în aprilie 2020, nu a fost dezvăluită.

Jordan servește ca sfătuitor pentru Heir Inc., care a fost cofondat de fiul său Jeffrey. Compania are o aplicație care oferă membrilor acces la sportivi și la experiențe sportive, conform site-ului său.

Câștigurile pe care le-a primit ca jucător nu sunt de trecut cu vederea. A fost plătit mai mult de 90 de milioane de dolari în timpul carierei sale cu Bulls și Washington Wizards, conform Spotrac, care urmărește contractele sportive.

Jordan a crescut în Wilmington, Carolina de Nord, și a spus că a fost un vis să dețină o echipă în statul său natal. A jucat la Universitatea din Carolina de Nord sub îndrumarea legendarului antrenor Dean Smith, care l-a încurajat să devină profesionist după al treilea an. 

Jordan a numit anii săi de colegiu experiența “cea mai pură” pentru el ca jucător.

În timpul documentarului “The Last Dance”, Jordan a râs când și-a ascultat mama citind cu voce tare o scrisoare pe care el însuși a scris-o când era la colegiu, cerându-i să îi trimită mărci poștale și să pună bani în contul său pentru că avea măcar20 de dolari.

Jordan a cumpărat o parte majoritară de acțiuni la Charlotte Bobcats în 2010, la o evaluare de 275 de milioane de dolari,iar mai târziu echipa și-a schimbat numele înapoi în Hornets. Echipa nu a avut mare succes în timpul mandatului lui Jordan ca proprietar majoritar, nereușind să avanseze dincolo de primul tur al playoff-urilor în oricare dintre sezoane.

Înainte de a-și vinde acțiunile, Jordan a luat măsuri pentru a se asigura că Hornets rămân în Charlotte. În 2022 orașul a prelungit închirierea echipei până în 2045 și a acceptat o înțelegere de 275 de milioane de dolari care va renova arena centrală și va ajuta la construirea unei noi baze de antrenament. “Deși nu am avut succes pe teren în măsura în care eu – și mulți dintre voi – ne-am fi dorit, sunt mândru de ceea ce am realizat în mod instituționalizat”, a spus Jordan în scrisoarea sa către fani.