FacebookTwitterLinkedIn

Companie 100% românească, producătoare de căști audio high-end, Meze Audio și-a început activitatea acum 10 ani, în Baia Mare. Astăzi este un brand global, prezent în 70 de țări, care își dorește să-și extindă echipa.

Un interviu alături de Antonio Meze, Lead Designer and Founder of Meze Audio

De ce ar vrea un candidat să lucreze pentru voi? Ce vă deosebește de ceilalți angajatori?

Meze Audio este un brand recunoscut global, dar 100% românesc, astfel că angajații au oportunitatea de a face parte dintr-o comunitate internațională, fără să plece din țară. De peste 10 ani construim produse cu însemnătate și abordăm design-ul de căști privind dincolo de funcționalitatea lor. Viziunea și determinarea noastră au câștigat aprecierea pasionaților de muzică din întreaga lume și, datorită lor, Meze Audio este azi un nume de referință.

Ca parte din echipa noastră, te bucuri de energia pozitivă pe care oamenii o transmit, fie prin social media, în recenzii sau mesaje, fie în persoană, la evenimentele de profil la care participăm. Simți că faci parte din ceva cu adevărat special în viața profesională.

Suntem prezenți în peste 70 de țări, dar activitatea noastră este coordonată integral din România. De la conceptualizare, prototipare, inginerie acustică, producție, branding și marketing, vânzări și distribuție – aproape totul se întâmplă aici, în Baia Mare. Astfel, candidații pot să se implice direct în fiecare etapă din viața unui produs.

Acum câțiva ani am recondiționat o veche fabrică din Baia Mare. Avem aici designeri și ingineri de sunet, care lucrează îndeaproape cu celelalte departamente: Marketing, Vânzări, Controlul Calității, Logistică, IT, pentru a crea noi produse. Am început să asamblăm mai multe modele în România, ceea ce ne oferă mai mult control asupra calității produselor și ne dă posibilitatea de a face schimbări chiar și în stadii avansate de producție. Elite, Empyrean, Liric și 109 Pro sunt asamblate complet în Baia Mare. Totodată, am achiziționat echipamente,

lasere, imprimante 3D sau utilaje CNC pentru lemn și aluminiu. Avem toate instrumentele necesare pentru a experimenta. Ne dorim ca Meze Audio să aducă inspirație antreprenorilor locali, tocmai de aceea ne străduim să facem cât mai multe în țară. În plus, reușim să oferim angajaților noștri un bun echilibru între job și viața lor personală. Echipa noastră e tânără, formată din oameni pasionați de muzică, artă, inginerie, sport și natură. Ei sunt motorul din spatele Meze Audio și, datorită lor, chiar și cele mai improbabile idei ale noastre prind viață. Pentru ei, am creat un mediu de lucru în care pasiunea și creativitatea sunt încurajate. Ne dorim ca fiecare membru al echipei să se simtă apreciat și susținut în demersurile sale. 

Ce poziție aveți față de munca remote?

Cred că prezența fizică e valoroasă. Doar prin interacțiune directă poți construi relații solide cu colegii și ai ocazia să împărtășești idei și perspective sau să primești feedback în timp real. Aceste interacțiuni fac parte din ADN-ul nostru. Am adoptat un mod de lucru fluid, în care angajații noștri au libertatea de a lucra de acasă, atunci când acest lucru ii poate ajuta în a-și gestiona mai bine timpul sau task-urile. Am reușit să creăm un mediu de lucru plăcut și dinamic, în care lumea preferă să vină la birou.

Aproape toți angajatorii se plâng că găsesc foarte greu mână de lucru. Pentru voi cum e?

Găsirea oamenilor potriviți poate fi o provocare, dar suntem optimiști. De multe ori, companiile caută oameni a căror experiență se aliniază perfect cu specificul job-ului, însă noi, pe parcurs, ne-am dat seama că înclinația, deschiderea și compatibilitatea valorilor sunt la fel de importante ca experiență și calificările profesionale. În procesul de recrutare, suntem atenți la potențialul și capacitatea candidatului de a se adapta atât la dinamica noastră, cât și a industriei în ansamblu. Competențele și experiența sunt o baza bună de pornire și se pot dezvolta continuu, dar o atitudine potrivită este esențială pentru a reuși în echipă.

Meze Audio este recunoscut ca unul dintre principalii jucători din industria căștilor high-end, fiind adesea clasificați pe primul loc în topurile internaționale de specialitate, după criterii de design și confort. Cu fiecare produs lansat am ridicat standardele, astfel că așteptările clienților noștri sunt mai mari, și ne dorim să le depășim. E important pentru noi să avem în echipă oameni care împărtășesc aceleași obiective, se potrivesc în colectiv și se identifică cu misiunea noastră.

Piața muncii pare să traverseze o perioadă în care angajatul este suveran. Cum faceți să vă păstrați oamenii? Aveți o politică de retenție? Un plan de carieră – măcar pentru posturile cheie?

Ne dorim ca angajații noștri să se simtă apreciați și motivați. E important ca fiecare dintre ei să vadă rezultatele muncii sale reflectate în calitatea produsului final sau în feedback-ul pozitiv primit de la comunitate, fie că vorbim de clienți, recenzori sau parteneri de business.

De-a lungul anilor, am făcut investiții semnificative pentru îmbunătățirea mediului de lucru, colaborând cu specialiști în resurse umane pentru a identifica oportunități de creștere și a sprijini angajații în atingerea potențialului lor maxim. Suntem atenți la abilitățile fiecărui membru al echipei, și ne asigurăm că beneficiază de educație și pregătire, pentru a se dezvolta în direcția potrivită. Ne străduim să creăm o atmosferă unde talentul este apreciat, în care angajații se simt motivați să contribuie și să se dezvolte.

Conexiunea directă dintre noi ne ajută să menținem un dialog deschis, prin care fiecare este încurajat să își exprime liber ideile. Înțelegem că fiecare om are aspirații diferite, unii caută responsabilități mai mari și provocări, în timp ce alții își doresc mai multe oportunități de dezvoltare. Noi încercăm să le oferim tot suportul de care au nevoie. Îi încurajăm să participe la cât mai multe cursuri și workshop-uri de specializare, la alegerea lor. Cât timp aceste eforturi se aliniază cu nevoile companiei, le oferim susținerea noastră, inclusiv financiară. În ceea ce privește planurile de carieră, am implementat de curând un program prin care îi sprijinim pe cei care au potențial de a deveni lideri, oferindu-le instruire personalizată și contribuind la formarea lor.

Pe lângă susținerea profesională, prioritizam bunăstarea mentală. În acest sens, avem un psihoterapeut cu care colaborăm de 4 ani, la dispoziția celor ce doresc sprijin. În plus, promovăm sportul și mișcarea, astfel că oferim abonamente gratuite la sala de sport. De asemenea, mulți dintre angajații noștri sunt pasionați de sporturi, hiking, ciclism, ski sau pescuit, pasiuni pe care le practică ori de câte ori se ivește ocazia.

În ultimii ani pare că importanța banilor în pachetul de beneficii s-a diminuat, candidații prețuind mai mult timpul liber. Cum vă raportați la această tendință?

Fiecare dintre noi are nevoie de un echilibru cât mai bun între timpul petrecut la locul de muncă și timpul personal. Lipsa acestui echilibru se reflectă în capacitatea noastră de a ne concentra, de fi creativi și dedicați. De multe ori, cele mai bune idei și perspective apar tocmai atunci când reușești să te detașezi, și ne dorim ca angajații noștri să aibă siguranța și încrederea necesare pentru a-și lua acest timp, pentru că, în final, asta ne ajută să creștem nivelul de implicare.