FacebookTwitterLinkedIn

Meta Platforms a început procesul de a opri accesul la știri pe Facebook și Instagram pentru toți utilizatorii din Canada, ca răspuns la legea care impune giganților internetului să plătească editorii de știri.

Guvernul canadian a denunțat această mișcare ca fiind „iresponsabilă”. Premierul canadian Justin Trudeau a declarat în luna mai că un astfel de argument este viciat și „periculos pentru democrația noastră, pentru economia noastră”, scrie Reuters.

Legea Știrilor Online, adoptată de parlamentul canadian, ar forța platforme precum Google și Meta să negocieze acorduri comerciale cu editorii de știri canadieni pentru conținutul lor.

„Publicațiile de știri partajează în mod voluntar conținut pe Facebook și Instagram pentru a-și extinde audiența și pentru a-și ajuta rezultatul final. În schimb, știm că oamenii care folosesc platformele noastre nu vin la noi pentru știri”, a declarat Rachel Curran, șefa de politici publice a Meta în Canada.

Această legislație face parte dintr-o tendință globală mai largă de a determina firmele de tehnologie să plătească pentru știri. Atât Meta, cât și Google, au declarat în iunie că vor bloca accesul la știri pe platformele lor.

Legea canadiană este similară cu o lege pe care Australia a adoptat-o ​​în 2021 și care a declanșat amenințări din partea Google și Facebook privind restricționarea serviciilor.

Ambele companii au încheiat în cele din urmă înțelegeri cu firme de media australiene după ce au fost oferite modificări ale legislației.

Dar în ceea ce privește legea canadiană, Google a susținut că este mai amplă decât cele adoptate în Australia și Europa, deoarece pune un preț pe link-urile de știri afișate în rezultatele căutărilor.

Meta a spus că linkurile către articole de știri reprezintă mai puțin de 3% din conținutul de pe feedul utilizatorilor săi și a susținut că știrile nu au valoare economică.