FacebookTwitterLinkedIn

Mercedes-Benz a spus miercuri că va ieși de pe piața din Rusia și va vinde acțiunile din sucursalele sale industriale și servicii financiare. Producătorul german vinde afacerea unui investitor local și devine, astfel, ultimul producător internațional care iese de pe piața din Rusia.

Nissan a înregistrat în această lună o pierdere de $687 de milioane pentru că a predat afacerea din Rusia unei entități deținute de stat contra unui singur euro, reflectând o decizie similară a lui Renault, care și-a vândut cota majoritară din Avtovaz pentru o singură rublă.

Mercedes-Benz Russia a spus că acțiunile din sucursalele locale vor fi vândute lanțului local de dealeri Avtodom. CFO-ul companiei, Harald Wilhelm, a spus că tranzacția nu va avea efecte semnificative când este vorba de profitabilitatea grupului și de poziția financiară a acestuia în afară de cele raportate în trimestrele anterioare. “Ducerea tranzacției până la final depinde de aprobarea autorităților și de implementarea condițiilor agreate contractual,” a mai adăugat el.

Atât Nissan, cât și Renault au inclus în termenii contractului clauze de recumpărare a afacerii într-un interval de șase ani. Se așteaptă ca Mercedes să includă o clauză similară, potrivit Reuters.

Un purtător de cuvânt al Mercedes a spus că cele 15 procente ale companiei din producătorul rusesc de camioane Kamaz nu vor fi afectate de tranzacția în derulare și că acestea vor fi transferate către Daimler Truck până la finalul anului.

Avtodom a spus că va alege un partener din tehnologie care să continue să opereze fabricile din zona industrială Esipovodin nord-vestul Moscovei, unde Mercedes-Benz are o fabrică de producție.

“Principalele priorități pe care le-am avut în vedere au fost să maximizăm îndeplinirea obligațiilor noastre către clienții din Rusia, atât în zona de service, cât și în cea a serviciilor financiare, împreună cu păstrarea locurilor de muncă în diviziile rusești ale companiei,” a spus Natalia Koroleva, CEO al Mercedes-Benz Rusia. 

Mercedes și-a suspendat producția în Rusia la începutul lunii martie. Association of European Businesses (AEB) a spus că în Rusia s-au vândut 9,558 de modele Mercedes în intervalul ianuarie – septembrie, în scădere cu 72.8% față de acum un an.