FacebookTwitterLinkedIn

Începând de miercuri, 15 martie, restaurantele şi unităţile de alimentaţie publică au obligaţia de a afişa ingredientele şi valorile nutriţionale ale produselor şi preparatelor pe care le servesc consumatorilor, potrivit Ordinului 201/2022 al preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

Prevederile actului administrativ se aplică şi în cazul site-urilor operatorilor economici care primesc astfel de comenzi online, astfel încât consumatorul să fie foarte exact informat referitor la preparatele comandate.

Detaliile privind conținutul trebuie specificate la fel ca pe etichetele produselor ambalate, cum ar fi cantitatea de zahăr, grăsimi, sare sau E-uri.

Potrivit Ordinului, trebuie indicată cantitatea ingredientelor compuse constituente ale unui fel de mâncare (exemplu: muşchiuleţ de porc – 140g, cu garnitură de orez cu legume – 140g [orez, apă, legume – 30g (morcov, dovlecel, ardei gras, în cantităţi variabile), ulei vegetal, sare, potenţator de aromă: glutamat de sodiu]).

De asemenea, aditivii se înscriu în lista ingredientelor cu denumirea categoriei (ex: acidifiant, etc.) urmată de codul de numeric UE (ex: E 330) sau denumirea specifică (ex: acid citric).

Astfel, ca exemplu: acidifiant – E 330 sau Acidifiant – acid citric; potenţator de aromă: E621 sau potenţator de aromă: glutamat de sodiu, notează Agerpres.