FacebookTwitterLinkedIn

Beata Javorcik, economistul şef al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), a declarat că o repetare a crizei financiare globale din 2008, care a urmat după prăbuşirea Lehman Brothers, este puţin probabilă.

Beata Javorcik: „Momentul Lehman a fost asociat cu inovarea financiară, care atunci a fost greşit înţeleasă. Amploarea fenomenului a fost, de asemenea, greşit înţeleasă. În cazul SVB, avem de-a face cu un tip învechit de criză, determinat de un mediu cu dobânzi ridicate. Autorităţile de reglementare din SUA au acţionat extrem de rapid pentru a stopa propagarea efectelor negative şi a limita riscurile de contagiune”, conform Agerpres.

Economistul şef al BERD a adăugat că pariurile pieţei pe reducerile de dobânzi în Europa Centrală, în viitorul apropiat, sunt optimiste, deoarece inflaţia s-ar putea menţine la un nivel ridicat o perioadă mai mare de timp.

Autorităţile de politică monetară din Europa Centrală caută deocamdată să menţina dobânzile stabile, în condiţiile în care regiunea se confruntă cu o încetinire semnificativă a economiei, în urma efectelor războiului din Ucraina.