
Noul spital Medicover din București a achiziționat recent sistemul robotic da Vinci Xi de la Sofmedica. Investiția într-un robot chirurgical variază în funcție de configurație și de modul de abordare, între 1 milion și 5 milioane de euro, cele din urmă cuprinzând sisteme multiple, trainingul chirurgilor, suport tehnic permanent și achiziție de dispozabile pe termen lung.
Intervențiile de chirurgie robotică vor acoperi un spectru larg de afecțiuni în domeniile urologiei, chirurgiei generale și ginecologiei, anunță Medicover, precizând că pune la dispoziția pacienților săi această tehnologie în trei din spitalele sale multi-disciplinare: la Oradea, Cluj și, începând din iunie, la București.
În ultimul an, peste 150 de pacienți au beneficiat de intervenții chirurgicale cu robotul Da Vinci în spitalele Medicover din Oradea și Cluj, majoritatea cazurilor tratate fiind din sfera oncologiei și urologiei.
Primele intervenții chirurgicale cu robotul Da Vinci vor fi realizate în luna iunie în noul Spital Medicover din București, situat pe Șoseaua Fabrica de Glucoză.
Chirurgia robotică permite medicului chirurg să efectueze intervenții minim-invazive cu ajutorul unui set avansat de instrumente de dimensiuni foarte reduse și cu o vedere tridimensională de înaltă rezoluție HD a câmpului operator și o mărire a imaginii de până la 10 ori. Pentru pacient, beneficiile chirurgiei robotice includ o spitalizare scurtă, risc minim de complicații, recuperare rapidă, cicatrici mai mici și mai puțin vizibile, alături de o siguranță sporită prin acuratețea mai mare a actului chirurgical.
Alte spitale și clinici unde există roboți da Vinci sunt Spitalul Central Militar, Spitalul Monza, Ponderas, Sfântul Constantin Brașov, Regina Maria Cluj, Spitalul Clinic Timișoara, Sanador, Euroclinic sau Institutul Regional de Oncologie Iași.