FacebookTwitterLinkedIn

Matius Studio desenează spațiile comerciale ale unor noi retaileri intrați pe piața românească precum Foot Locker și BBW – Bath & Body Works. Afacerile biroului de arhitectură au însumat 695.192 lei în anul 2020, iar profitul companiei a ajuns la 245.714 lei. 

Și anul trecut a fost aproape la fel de darnic financiar, cu o cifră de afaceri de 671.242 lei și un profit în ușoară scădere, de 242.930 lei. Lucrurile au început să se dezghețe abia din a doua jumătate a anului 2021.

Arhitecții de la Matius Studio a avut răgazul, în plin lockdown, să se concentreze și să finalizeze în tihnă proiectele de reamenajare care stăteau „la coadă”. Dintre acestea se numără colaborări cu retaileri precum Vagabond, ProfiArt, Samsung, Marco Polo, dar și nume noi pe piața românească, cum ar fi Foot Locker și BBW – Bath & Body Works. Pandemia a reașezat prioritățile retailerilor, iar unii au beneficiat de eliberarea unor spații în centrele comerciale cele mai căutate.

„Spre exemplu, Vagabond și Vagabond Kids și-au diversificat paleta de produse și modul de adresare către publicuri, și au deschis puncte comerciale în Băneasa Mall la sfârșitul anului 2020, respectiv în AFI Cotroceni în debutul lui 2021. Tot cei de la Vagabond vor debuta în câteva săptămâni pe piața externă, printr-un magazin într-un mall din Londra, sub brandul Made by Society“, explică Matius Ichim, fondatorul afacerii pentru Forbes România. Și acest spațiu va fi realizat tot de Matius Studio.

Matius Ichim, fondator Matius Studio

Alți retaileri cu care s-a colaborat anul trecut sunt Noriel, Jerry’s Pizza, JPB Tabac Shop, Helpnet, ultimul fiind un client nou pentru companie. Dar se vede dinamism și în rândul producători locali care își extind amprenta pe piață. „O mișcare îndrăzneață a venit din zona producătorilor români, care au început să își dezvolte propria lor rețea de spații comerciale și de retail. Printre aceștia se numără Mizar din Bacău, un producător care crește în continuare ca număr de magazine și formă de adresare către clienți, și Resense, un retailer din Focșani care a deschis primul spațiu comercial desenat de noi, în Sun Plaza”, declară Matius Ichim.

Tot în AFI Cotroceni și Sun Plaza au fost implementate proiecte pentru ProfiArt, magazin dedicat pasionaților pentru artă și hobby-uri din zona creativă, în timp ce pentru D’S Damat a fost gândit un pop-up store, iar pentru Samsung s-a găsit o nouă formulă de adresare către consumatori. Dintre clienții din retailul de fashion s-a numărat și Marco Polo, pentru care compania a desenat și a oferit asistență în implementarea unui magazin în Iași, în 2021. 

Foot Locker și BBW – Bath & Body Works, intrări noi pe piață

Începând de anul trecut, în România au pătruns câteva branduri noi care au intrat și în portofoliul Matius Studio. Primul, Foot Locker, va deschide în București trei locații. Una dintre ele s-a inaugurat deja în AFI Cotroceni, iar altele sunt în curs de a fi livrate. „Au un plan de expansiune destul de intens și cu siguranță vor aduce ceva nou pe piața retailului românesc, dacă această această nouă criză nu le va crea bariere logistice”, explică Matius Ichim. Al doilea este BBW – Bath & Body Works, care face parte din același grup de francize aduse în România de cei care operează Victoria’s Secret și Victoria’s Secret Pink, și care au planuri pentru magazine în două centre comerciale din București.

Potrivit lui Ichim, un alt retailer nou, Dockyard Islands, a început să aducă foarte multe alte branduri și să-și extindă conceptul de magazin pe suprafețe mai mari. „Au decis să vină inclusiv cu ceva inovativ pe partea de hardware pentru pasionații de schi și hiking”, adaugă el.

Pentru biroul de arhitectură, nu numărul de deschideri dictează cifra de afaceri, ci complexitatea spațiului comercial sau a rețelei de spații pe care retailerul le operează, precum și modul de distribuție al acestora în țară. „Practic, chiar și într-un an fără deschideri de centre comerciale putem avea o activitate destul de fructuoasă și energică. Am făcut magazine în continuare, atât în 2020, cât și în 2021. Prin urmare, nu ne-a mers rău. Dimpotrivă, am avut bucuria ca în perioada în care a fost mai liniște în piață, să ne ducem la bun sfârșit proiectele ce necesitau timp vast și o focusare greu de obținut în perioada de prepandemie”, adaugă el.

Unul dintre acestea a fost Prioretail, un ecosistem românesc care adăpostește un cumul de servicii dedicate exclusiv retailerilor. Conceput la inițiativa lui Matius Ichim, Prioretail integrează o parte dintre furnizorii de servicii specializate și echipamente dedicate industriei retailului, cu care studioul său s-a intersectat mai intens și pe o durată mai mare de timp. 

„În câțiva ani, aceasta va deveni un izvor de contacte de încredere, o punte sigură de legătură între operatorii din retail și profesioniștii specialiștii din această nișă, un loc unde retailerii găsesc furnizori din orice tip de specializare, de la arhitect la zugrav: specialiști în luminotehnică sau facility management, furnizori de corpuri de iluminat, ambalaje, take-away și alții”, spune Matius Ichim.

Schimbările de comportament ale consumatorilor generează proiecte noi ale retailerilor

Printre clienții pe care i-a avut Matius Studio în 2021 se numără și cei care s-au dezvoltat odată cu cererea atipică a pieței, generată de comportamentul consumatorului în perioada de pandemie. Unul din proiectele speciale este un pop-up store în AFI Cotroceni, FamousMerch, care a plecat de la un concept inedit, prin care celebrități din mediul online ajung să vândă în offline. Practic, acestora li se oferă pe o perioadă determinată un spațiu la cheie, în care ei își expun produsele proprii. “Dintre aceștia se numără regele #Hâtz Dorian Popa și Nicole Cherry”, spune Matius Ichim.

El crede că, dacă o industrie este afectată de o criză pe o perioadă de timp, va determina mai degrabă modelarea afacerilor decât dispariția acestora. „De pildă, în 2020, Christian Tour, împreună cu care am desenat conceptul magazinelor Yuga, s-a reinventat într-un mod reușit prin crearea de pachete de vacanță cu destinații noi. Cumva, au reușit să depășească cu bine un moment ce se arăta extrem de dramatic. Până la urmă, cei care sunt căutați de către consumatori, au un pic de îndrăzneală sau poate nebunie, au mai multe șanse de a rezista și de a prospera, iar ceilalți sunt forțați să se reorienteze.” (M.I.)

Aglomerare de proiecte pentru 2022

În retail, nevoia de noutate și prospețime este vitală, numeroși retaileri schimbă conceptele magazinelor la câțiva ani. „Foarte puțini fac excepție. Nici măcar brandurile de lux, care fac mișcări lente, greoaie, nu stau tot timpul în același concept,” spune Matius Ichim.

Până în acest moment, volumul de lucru este ridicat, asemănător celui din 2019. „Începutul anului 2022 este unul extrem de concentrat, în ciuda câtorva clienți care ne-au anunțat că vor îngheța temporar o parte din proiectele începute. Momentan ne axăm pe livrările imediate, care sunt în stadiul de șantier, și pe cele care urmează să intre în această etapă. Avem un șantier care stă să înceapă în Constanța; precum și altele deschise pentru JPB TABAC Shop, BBW, Footlocker și Made By Society Westfield Stratfort, care urmează să fie finalizate până la finele lunii aprilie. Așadar, ne așteptăm la un an foarte plin de proiecte, dens, cu provocări, colaborări ample și cu exigențe din ce în ce mai crescute față de alți ani.” (M.I.)

În ceea ce privește tendințele în amenajarea spațiilor comerciale, potrivit Matius Studio se observă o direcție de simplificare, eficientizare și curățare a spațiului de expunere și vânzare. Optimizarea din punct de vedere investiții raportate la metru pătrat este iarăși la modă. În al treilea rând, ar fi prezența din ce în ce mai evidentă a digitalului, de la ecrane și vitrine multimedia, la sisteme care ajută retailerul să monitorizeze, previzioneze și influențeze vânzarea prin integrarea mediului online în cel fizic. Nu în ultimul rând, se remarcă tendința de a transmite un sentiment de prospețime, bio, organic, natural, fie prin prezența plantelor și a zonelor verzi, fie prin materiale de construcții care creează un cadru de natură, fie prin chiar politicile logistice adoptate. „Mango, respectiv Marco Polo sunt printre primele branduri care abordează deja serios o politică reală de scădere a amprentei de carbon, prin colaborarea cu furnizori locali și prin limitarea numărului de deplasări cu avionul sau cu mașina”, concluzionează Matius Ichim.