FacebookTwitterLinkedIn

Costul pagubelor directe aduse infrastructurii Ucrainei de la invazia de către Rusia a ajuns la 80 de miliarde de dolari, potrivit unei analize a Școlii de Economie din Kiev (KSE).

De la 24 februarie, când a început agresiune rusă în Ucraina, au fost avariate, distruse sau confiscate 37.000 mp de imobile, 319 de grădinițe, 205 de instituții medicale, 546 de instituții de învățământ și 145 de fabrici și întreprinderi. În plus, au fost avariate de război 54 de clădiri administrative, 277 de poduri și treceri de poduri, 10 aerodromuri militare, 8 aeroporturi, 2 porturi și 23 de mii de kilometri de drumuri. 

Guvernul ucrainean intenționează să folosească aceste date ca probe în instanțele internaționale, pentru a obliga Rusia la despăgubiri pentru distrugere, spune KSE.

Pentru a calcula costul infrastructurii deteriorate a țării, cercetătorii KSE au analizat câteva mii de sesizări de la civili și a folosit date de la Ministerul Infrastructurii și autoritățile locale. 

Industria construcțiilor din Europa a fost, de asemenea, afectată de conflict și, probabil, antreprenorilor le va fi din ce în ce mai dificil să se aprovizioneze cu materiale de construcții din Rusia și Ucraina. Sancțiunile europene tot mai mari împotriva Rusiei au exacerbat crizele lanțului de aprovizionare, limitând disponibilitatea unor materiale precum cuprul, minereul de fier și oțelul pe întreg continentul.

Ucraina produce materiale de construcții precum oțel, cherestea, paleți și argilă pentru plăci ceramice, iar acestea vor fi greu de obținut, deoarece o mare parte din capacitatea sa industrială a fost distrusă. Jumătate dintre întreprinderile ucrainene s-au închis complet, în timp ce restul funcționează cu mult sub capacitate, a raportat Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.

De asemenea, transportul maritim a fost afectat de conflict, deoarece multe țări interzic navele din Rusia și congestionarea porturilor crește din cauza controalelor vamale mai stricte. Experții se așteaptă, de asemenea, ca aprovizionarea incertă cu petrol și gaze rusești să ducă la costuri de transport mai mari.