Cautare
, Redactor Forbes România

Afaceri |
|

Marius Ghenea (3TS Capital Partners): „Există mult spațiu de creștere pentru ecosistemul local de antreprenoriat, mai ales că economia se dezvoltă într-un ritm rapid, iar tot mai multe oportunități de finanțare au apărut în România pentru antreprenori”

Recunoscut la nivel local pentru investițiile în afaceri precum Vola.ro și Elefant.ro, 3TS Capital Partners, fondul de investiții, atât de capital de risc, cât și de capital privat, își păstrează încrederea că mai poate găsi asemenea oportunități atât în țara noastră, cât și în statele din imediata vecinătate.
Ghenea

Cunoscut în Europa Centrala și de Est (CEE) pentru investițiile în companiile din sectoarele TMT (Tehnologie, Media și Comunicații), 3TS Capital Partners va lansa anul acesta Catalyst România II, fond ce va beneficia de aproximativ 40 de milioane de euro. Investițiile realizate prin Catalyst România II se vor axa în principal pe țara noastră, însă reprezentanții companiei vor avea în vedere și state vecine precum Ungaria, Serbia, Bulgaria, dar și Moldova. „Pentru viitorul fond ne uităm și la oportunitățile țărilor vecine și aceasta include și Republica Moldova, unde vedem o mulțime de talent tehnic, dar și antreprenorial. În plus, ne vom uita și către Bulgaria, Serbia sau Ungaria, în ceea ce privește oportunitățile transfrontaliere”, spune Marius Ghenea, Partener în cadrul Fondului de Investiții 3TS Capital Partners.

La nivel local, Marius Ghenea spune că în următorii 4-5 ani plănuiește să investească în 15-20 de businessuri din România: „Investim de regulă în companiile cu creștere rapidă, care au un produs deja validat pe piață, ce necesită capitaluri suplimentare. Sectoarele pe care le considerăm ca fiind cele mai atractive sunt serviciile de software, platformele de afaceri, soluțiile fintech, soluții de securitate și siguranță IT”.

 

Cele mai atractive țări din CEE

Referitor la cele mai atractive țări din regiunea Europei Centrale și de Est, Marius Ghenea consideră că România ar putea ocupa primul loc în acest an și poate chiar și în următorii ani,  prin prisma faptului că, la nivel local, nu există o competiție atât de acerbă, comparativ cu alte state precum Polonia, Ungaria sau Cehia. „Comparativ cu Cehia sau Ungaria unde există doar un singur oraș care definește piața în domeniul tehnologiei (de regulă capitala), în România există alte locații precum Cluj, Timișoara, Iași care se dezvoltă, ceea ce reprezintă un avantaj. Există mult spațiu de creștere pentru ecosistemul local de antreprenoriat, mai ales că economia se dezvoltă într-un ritm rapid, iar tot mai multe oportunități de finanțare au apărut în România pentru antreprenori, în special în ceea ce privește capitalul de risc pentru întreprinderile din stadiu incipient.”, explică Ghenea.

Umătoarea țintă vizată de investitorii este Serbia, care deși nu este încă membră a Uniunii Europene, se dovedește a fi un candidat puternic și demn de luat în considerare, cu foarte multe businessuri tech care apar an de an, dar cu foarte puțini investitori interesați.

Totodată, Bulgaria rămâne un pol atractiv din punct de vedere al investițiilor: „Bulgaria rămâne o țară atractivă pentru investiții în startup-uri tech, mai ales că a fost prima țară din regiune care a implementat un program Jeremie pentru accelerarea startup-urilor, cu 6-7 ani în urmă. În acea perioadă, câteva sute de startup-uri au primit finanțare și s-au dezvoltat, fiind acum pregătite pentru investiții mai mari”, precizează Marius Ghenea.

Ca partener în cadrul 3TS Capital, Marius Ghenea administrează în prezent fondul de investiții Catalyst România, având în portofoliu 10 companii tech și non-tech.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii