FacebookTwitterLinkedIn

În septembrie 2017, Forbes SUA îl includea pe Ronald Perelman în Topul 100 Greatest Living Business Minds (cele mai strălucite minți ale oamenilor de afaceri în viață). Averea lui Perelman avea să atingă apogeul, 19,8 miliarde de dolari, în anul următor, pentru ca, în septembrie 2020, din ea să mai rămână „doar” 4,3 miliarde.

Dacă majoritatea miliardarilor lumii și-au mărit considerabil averea în ultimii doi ani, Ronald Perelman, altă dată unul dintre cei mai bogați americani, este nevoit să vândă din proprietățile pe care le deține pentru a mai acoperi din datorii.

Averea lui este estimată de Forbes SUA la aproximativ 2,6 miliarde de dolari, în timp ce datoriile acumulate de producătorul de cosmetice Revlon, compania-fanion din portofoliul lui Perelman, depășesc trei miliarde de dolari.

Ron Perelman și soția numărul patru, actrița Ellen Barkin

Născut într-o familie de evrei lituanieni, Ron Perelman a deprins fundamentele afacerilor de la tatăl său, Raymond Perelman, care a moștenit businness-ul familiei, American Paper Products Company, și l-a condus vreme de 50 de ani. La 11 ani, Ron participa frecvent la ședințele comitetului director al companiei tatălui său și i-a călcat acestuia pe urme, absolvind, ca și el, colegiul Wharton și obținând un MBA.

Ron a lucrat pentru compania tatălui său vreme de zece ani, apoi i-a cerut acestuia să-l numească CEO. Șocat de refuz, și-a dat demisia și nu a mai vorbit cu Raymond șase ani, lansându-se în afaceri pe cont propriu după ce s-a căsătorit.

Spre deosebire de tatăl său, care a fost căsătorit cu aceeași femeie timp de 70 de ani, Ronald a dus o viață complet diferită: a avut cinci soții și a divorțat de patru ori.

Perelman și-a întâlnit prima soție, pe Faith Golding, în 1965, în timpul unei croaziere spre Israel. Moștenitoarea unei averi de 100 de milioane de dolari provenite din bănci și imobiliare, Faith i-a deschis lui Ron calea către independență în afaceri: l-a împrumutat cu suma necesară achiziționării a 40% din acțiunile lanțului de magazine de bijuterii Cohen-Hatfield Jewelers.

Faith și Ron au adoptat trei copii și au avut-o împreună pe Debra, actualmente CEO la Revlon. Au divorțat în 1984, după ce Faith a aflat întâmplător că soțul ei avea o aventură cu o florăreasă: factura de la o brățară Bulgari a fost trimisă din greșeală la domiciliul soților Perelman, în loc să-i fie trimisă lui Ron la birou.

Prin Cohen-Hatfield, Perelman a cumpărat, în 1980, producătorul de dulciuri MacAndrews & Forbes & Co., companie fondată în 1850. Cele două entități au fuzionat în 1983, devenind MacAndrews & Forbes Inc., vehiculul de investiții deținut și controlat de Ron Perelman.

Ron Perelman, Claudia Cohen (a doua sa soție) și Anna Wintour

De-a lungul timpului, Ron Perelman a investit în companii care activau în producția și distribuția de tutun, televiziune, bănci, bijuterii, producție de jocuri video, mașini, dar și în editarea de benzi desenate. Printre companiile importante pe care le-a deținut se numără producătorul de echipament cinematografic Panavision și Marvel Comics, pe care Perelman a adus-o la faliment și a vândut-o în 1997. Împreună cu compania-mamă Marvel Entertainment, Marvel Comics (producătoarea benzilor desenate cu Spider Man, Iron Man, Captain America, Ant-Man, Wolverine etc.) a fost cumpărată în 2009 de conglomeratul Disney cu patru miliarde de dolari.

Ron Perelman și actrița Olivia Wilde

Agresiv și inovativ într-un mod care și-a lăsat amprenta asupra mediului financiar, artizanul preluărilor ostile, Ronald Perelman ajungea, în 1985, față în față cu afacerea vieții sale: achiziționarea producătorului de cosmetice Revlon. După o dispută financiară cu managementul companiei și respingerea unei contraoferte, Perelman a triumfat oferind 1,8 miliarde de dolari acționarilor.

Patru dintre diviziile companiei au fost vândute în următorii trei ani, pentru 1,5 miliarde de dolari, în timp ce achiziționarea brandurilor Max Factor și Betrix era menită să consolideze businessul cu cosmetice. Cu toate investițiile, Revlon a devenit profitabil abia după șase ani. Astăzi, compania în care Perelman deține 87% din acțiuni, este sufocată de datorii și avea, în 2020, o valoare de piață de 365 de milioane de dolari.

Prin urmare, la 79 de ani, Ron Perelman este nevoit să-și vândă comorile una câte una. În 2020 a vândut pachetul majoritar pe care îl deținea la AM General, compania auto care produce Hummer. A mai vândut o companie care produce arome alimentare și a anunțat băncile că este dispus să renunțe și la pachetele de acțiuni de la alte companii pe care le controlează. Avionul său privat, un Gulfstream 650, este de vânzare, la fel și iahtul său de 80 de metri lungime. Perelman și-a vândut recent casa din East Hampton, pentru 84 de milioane de dolari, și a obținut aproximativ 300 de milioane de dolari după ce o parte din colecția sa de artă a fost vândută la licitație de Casa Sotheby’s.

„Mi-am dat seama că am adunat lucruri pe care nu le folosesc și pe care nici măcar nu mi le doresc”, a spus Ronald Perelman într-un comunicat de presă din septembrie 2020. „A venit vremea să fac curat în casă, să-mi simplific viața și să dau și altora șansa de a se bucura de unele dintre lucrurile pe care le-am avut, așa cum și eu m-am bucurat de ele ani de zile.”

Sunt vremuri grele pentru șarmantul Ron Perelman, un obișnuit al vieții mondene newyorkeze, deopotrivă admirat și temut pentru unele dintre cele mai ambițioase afaceri încheiate în America anilor ’80 și ’90. Nu mai puțin de nouă bănci, printre ele JPMorgan-Chase și Bank of America, așteaptă să-și recupereze de la el banii împrumutați.

Totuși, cei care îl cunosc spun că Perelman nu este nicidecum cu spatele la zid. „Ron face afaceri la cel mai înalt nivel de 40 de ani”, declară pentru Bloomberg unul dintre foștii săi consilieri financiari. „Până și Michael Jordan mai rata câte o aruncare.”

Foto Profimediaimages.ro