FacebookTwitterLinkedIn

Am cunoscut-o pe Marina Aristotel în urmă cu câțiva ani, la unul dintre evenimentele Forbes România, iar apoi ne-am întâlnit în magazinul unui brand de fashion. După care am făcut o vizită până la atelierul ei de artist, iar ulterior m-am bucurat să particip și la vernisajele expozițiilor ei. Iar acum vorbește și în calitate de co-owner, împreună cu soțul ei, al institutului de înfrumusețare Avra.

Mă bucur să împărtășesc cu cititorii Forbes Life gândurile și trăirile unei femei implicate în tot ceea ce înseamnă frumos.

Cum a fost 2020 pentru tine?
A fost un an „în afara planurilor”. Am avut de multe ori senzația că viața a „curs” cum a vrut, în timp ce noi aveam iluzia că putem să ne facem planuri, strategii, proiecte. Mi-am dat seama în 2020 cât de important este să mă bucur de prezent și să îmi găsesc motivația și inspirația în lucrurile mici. În businessul Avra Aesthetic Institute am decis „la timp”, încă din martie 2020, să setez microobiective pe termen mult mai scurt și cu o doză mare de flexibilitate.

Ce aștepți de la 2021?
Am speranța că va fi un an mai bun atât în afaceri, cât și în plan social și am încredere că putem folosi lecțiile anului trecut pentru a construi sustenabil pentru viitor, pe toate planurile. Personal, mi-am propus să mă bucur mai mult de ceea ce fac, de fiecare mică realizare. Cu siguranță deja acord o însemnătate mai mare călătoriilor în afara țării, întâlnirilor cu prieteni dragi, evenimentelor la care particip – lucruri pe care până anul trecut le luam for granted.

Cum ai gestionat Avra Aesthetic Institute în 2020 și ce planuri aveți pentru 2021?
Am fost mereu conectată la ce se întâmplă, în timp real, pentru a putea reacționa rapid. Dacă ar trebui să aleg câteva cuvinte-cheie, anul 2020 a fost despre agilitate și riscuri asumate. A fost însă un an de creștere, atât în ceea ce privește cifra de afaceri, cât și în dezvoltarea businessului, chiar dacă în prima parte a anului am înregistrat o scădere considerabilă din cauza închiderii temporare din perioada stării de urgență. Am investit însă în dezvoltarea magazinului on-line, în consultanță personalizată de la distanță, „virtuală”, pentru clienții noștri, ne-am lărgit constant portofoliul de servicii, aducând noi tehnologii și protocoale de tratament cu rezultate demonstrate, iar clienții noștri au devenit, pe parcursul celor peste trei ani de la lansare, o comunitate. Astfel, în vara anului 2020 am decis extinderea spațiului Avra Aesthetic Institute din clădirea Labyrinthe, ocupând un nou etaj și dublând astfel numărul de cabinete. A fost o decizie rapidă, un risc pe care ni l-am asumat atunci când s-a ivit oportunitatea, iar rezultatele financiare ale anului trecut ne arată că a fost o decizie bună. Pentru anul 2021 preconizăm o creștere de 20%, avem în plan introducerea unor noi tratamente de ultimă generație și creșterea comunității de clienți.

Ce tendințe în beauty și well-being crezi că se vor manifesta în 2021?
Cred că va continua tendința de a acorda o atenție mai mare îngrijirii tenului decât cea acordată machiajului. În anul trecut, rutina de machiaj s-a simplificat și s-a pus accent pe un machiaj natural, iar acest lucru sporește importanța unui ten sănătos și luminos. La nivel internațional, în 2020, vânzările de produse de skincare au crescut considerabil, pe când produsele de machiaj au înregistrat cele mai mari scăderi din domeniul beauty. În plus, atenția se îndreaptă tot mai mult către produse de îngrijire pentru acasă din game profesionale, care potențează efectul tratamentelor realizate în clinici și institute de frumusețe. În ceea ce privește tratamentele, există o preferință tot mai mare pentru tratamente contactless.

Ce schimbări ai observat în jurul tău în 2020?
Am văzut o schimbare de perspectivă, o atenție mai mare acordată familiei, prietenilor apropiați și relațiilor în general, precum și propriilor emoții și stări. Cred că mulți dintre noi am fost mai atenți la noi, la nevoile noastre, la ce simțim și ce ne dorim. Evident, aceste procese presupun în multe cazuri ajustări sau chiar schimbări radicale în viața fiecăruia, atât în plan personal, cât și în plan profesional.

Știu că ești implicată în afacerea Avra Aesthetic Institute împreună cu soțul tău. Ce avantaje și dezavantaje ai observat că decurg din această ipostază, a unui cuplu implicat și în business?
Suntem o echipă, știm că ne putem baza unul pe celălalt, luăm deciziile importante împreună, ne cunoaștem punctele-forte și punctele slabe și ne-am distribuit rolurile în business luând în calcul aceste lucruri – cred că de aici derivă cele mai multe avantaje. Cel mai mare dezavantaj este cu siguranță faptul că devine dificil să separi viața profesională de cea personală. După trei ani de business împreună, încă lucrăm la capitolul acesta.

Pe plan personal, cum te-a schimbat pandemia?
Simt că am crescut foarte mult în anul trecut, atât ca om de business, cât și personal. Deși a fost anul în care am avut cele mai mari provocări, m-a învățat importanța timpului pentru mine. Acum nu mai sacrific timpul liber atât de ușor, a devenit o prioritate pentru mine să îmi hrănesc pasiunile și am constatat că în acest mod sunt mai eficientă și în business, și în artă. Orele petrecute singură, dimineața devreme sau în weekend în atelierul meu, creând, m-au ajutat să mă deconectez real, să mă încarc, ca apoi să mă pot întoarce la birou cu forțe proaspete, gata să iau cea mai bună decizie pentru business, pentru echipa Avra și pentru clienții noștri.

Care a fost cea mai dură lecție în business pentru tine?
Cel mai intens moment în dezvoltarea Avra Aesthetic Institute a fost evaluarea businessului la finalul primului an și ajustarea planului de afaceri pentru perioada următoare. A fost un an cu investiții mari și, ca în cazul multor afaceri la început de drum, fără profit. Punctul acela în care evaluezi rezultatele și trebuie să faci predicții de viitor e cel mai dificil. A trebuit atunci să transform încrederea care mi s-a acordat în a conduce acest business într-o strategie viabilă de afaceri cu privire la viitorul imediat al companiei. Motivația mea puternică de a continua afacerea a convins acționariatul companiei, iar anii următori, de creștere financiară constantă, au demonstrat că a fost cea mai bună decizie de business.

Unde îți găsești bucuria și relaxarea?
În artă mă regăsesc, și prin artă îmi exprim cel mai bine emoțiile. Deși este „a doua profesie”, pictura face parte din mine și îmi oferă cele mai multe satisfacții. Anul acesta mă pregătesc pentru o expoziție personală în București – o motivație în plus pentru a petrece mai mult timp în atelier. Ultima expoziție personală a fost în Lugano, la sfârșitul lunii februarie 2020, cu foarte scurt timp înaintea restricțiilor cauzate de pandemie. Mă bucur să pot expune din nou, de data aceasta în România.

Cum crezi că putem contribui toți la o lume în care să prevaleze binele?
Cred că 2020 ne-a oferit oportunitatea să învățăm multe lecții, și îmi doresc ca una dintre ele, cu care să rămânem pe termen lung, să fie respectul. Respectul pentru natură, pentru vietățile și oamenii din jurul nostru. Putem fi mai atenți la impactul alegerilor noastre, la risipă (un subiect atât de dezbătut în primele luni ale pandemiei), la a reutiliza și a recicla, dar și să ne bucurăm de natură, cu minimum de interferență. Cred că fiecare dintre noi poate găsi o cauză în care crede real, pe care o poate susține și în care se poate implica, cu resursele disponibile (timp, bani, know-how etc.), indiferent dacă e vorba de proiecte cu impact asupra mediului, proiecte sociale sau de educație în domenii adiacente, care, din păcate, nu sunt acoperite de curicula școlară. Unul dintre proiectele pe care le susțin cu drag este Our Big Day Out, o inițiativă de voluntariat care a creat o comunitate de oameni extraordinari, care aduc ajutor real copiilor din centrele de plasament, oamenilor în vârstă și familiilor care trăiesc în sărăcie extremă.