FacebookTwitterLinkedIn

Dacă în alți ani tema principală a PROIECTULUI EDITORIAL SPECIAL AL FORBES ROMÂNIA viza obiceiurile și destinațiile de vacanță, anul acesta i-am provocat pe cei mai importanți manageri și antreprenori să răspundă unui scurt chestionar într-un moment complicat din punct de vedere economic și social, deși pentru cei mai mulți dintre noi ar fi trebuit să fie o așteptată revenire la (noua) normalitate.

Va intra afacerea Dvs. în vacanță în această perioadă? Sau nu mai este vremea de „vacanțe” în contextul geopolitic, economic și social în care ne aflăm?

Piața de tehnologie și domeniul proiectelor de digitalizare sunt atât de dinamice în această perioadă încât nu avem mult timp pentru vacanță. Proiectele noi de digitalizare în care echipa noastră este implicată, oportunitățile din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și dimensiunea internațională a businessului reprezintă pilonii principali ai dezvoltării companiei Trencadis în 2022. Toate acestea ne țin foarte ocupați și pe timp de vară, într-un an în care sărbătorim 15 ani de la momentul lansării companiei.

La nivel general, business-ul Trencadis va fi susținut în al doilea semestru din 2022 de proiectele complexe de integrare de sisteme, de digitalizare a unor servicii publice și de livrare infrastructură hardware și software. Sunt proiecte complexe, naționale și internaționale, proiecte critice pentru procesul de transformare digitală la nivel național, proces de care vom beneficia noi toți, ca cetățeni, plus copiii, părinții și prietenii noștri. De asemenea, contribuie la evoluția cifrei de afaceri investițiile în competențele tehnice ale echipei și în tehnologiile care au produs o serie de proiecte complexe pe soluții de tip Big Data, plus materializarea proiectelor externe. În perioada următoare, vorbim despre oportunitatea implementării unor noi proiecte de anvergură după succesul înregistrat de cele două proiecte Big Data de impact național livrate de echipa Trencadis pentru Consiliul Concurenței, respectiv pentru Oficiul Național al Registrului Comerțului.

De asemenea, PNRR reprezintă un motor de creștere pentru industria IT românească. Alături de celelalte companii din România, deopotrivă multinaționale și firme antreprenoriale, suntem pregătiți să contribuim la modernizarea serviciilor publice, inclusiv prin parteneriatele noastre internaționale, astfel încât viteza de implementare a unor proiecte finanțate prin PNRR să fie cât mai mare.

Al treilea pilon de creștere este dimensiunea internațională a business-ului Trencadis, unde așteptăm să începem un nou proiect pe piața africană, asta după ce în 2021 am semnat mai multe proiecte importante precum gestiunea unui sistem critic al autorității de control de trafic european Eurocontrol, servicii de cybersecurity pentru autoritatea de supraveghere a plăților interbancare din Nigeria, cadastrarea teritoriului statului Sierra Leone. 

Cele mai întâlnite teme în discuțiile pe care redactorii Forbes România le-au avut de-a lungul acestui an au vizat creșterea inflației, războiul din Ucraina, pandemia, problemele din lanțurile de aprovizionare, lipsa forței de muncă, creșterea explozivă a prețurilor la utilități. Care sunt preocupările Dvs. în următoarea perioadă?

Întârzierile pe lanțul logistic în livrarea soluțiilor hardware, criza globală a cipurilor și creșterile generalizate ale prețurilor sunt principalele preocupări la nivelul întregii piețe de IT din Europa, cu impact direct și asupra companiilor din România.

O problemă importantă cu impact economic este reprezentată de întârzierea livrărilor soluțiilor de hardware care ar putea avea ca efect neîndeplinirea condițiilor contractuale la nivelul marilor proiecte de digitalizare din Europa. În mod concret, noua realitate post-pandemică, cu termene extinse de livrare pentru componentele hardware, poate genera o întârziere în livrarea serviciilor de infrastructură.

De asemenea, criza cipurilor, care tinde să continue mai mult decât se prognoza inițial, va afecta mai multe domenii cheie ale economiei, inclusiv industria de IT. În acest context, putem vedea o întârziere a proiectelor livrate la nivel regional, asemenea tendințelor pe care le vedem deja în piața auto. În plus, creșterea generalizată a prețurilor din economie influențează deja cotațiile proiectele de digitalizare, cu diferențe de prețuri de până la 20% față de anul 2020.

Ce vă îngrijorează, pentru perioada următoare, în domeniul/sectorul în care activați?

La nivelul pieței de IT din regiune, cred că presiunea generală va fi pe cash-flow-ul companiilor, în condițiile în care finanțările corporate au devenit tot mai scumpe.

Totuși, e un moment bun să privim cu optimism la potențialul de dezvoltare a sectorului tech din România datorită proiectelor din PNRR: proiecte de cybersecurity, big data, sisteme integrate care să faciliteze interacțiunea cetățeanului și a firmelor cu instituțiile publice.

Să nu uităm că la categoria servicii publice digitale, România se situează pe ultimul loc în rândul statelor membre UE, potrivit indicelui economiei și societății digitale (DESI). La nivel european, potrivit Comisiei Europene, 37% din investițiile în domeniul digital din cadrul planurilor de redresare și reziliență (aproximativ 43 de miliarde de euro dintr-un total de 117 miliarde de euro) sunt consacrate serviciilor publice digitale, astfel încât se preconizează îmbunătățiri semnificative în următorii ani. Tocmai in acest context, este de o importanță fundamentală ca România să nu mai rateze aceasta oportunitate istorică: PNRR, această oportunitate istorică prin care poate fi digitalizată cu adevărat relația stat – contribuabil. Sunt multe motive de optimism pentru care credem în puterea tehnologiei ca motor principal pentru o administrație publică mai eficientă și transparentă.

Cum arată planurile Dvs. de business pentru finalul acestui an? Dar pentru 2023?

Ca parte a strategiei de dezvoltare, vrem să accelerăm planurile noastre de internaționalizare prin replicarea la nivel global a proiectelor implementate cu succes în România. Un exemplu de proiect este RoAlert, dedicat alertării populației în caz de urgență, care reprezintă un proiect de impact național integrat și livrat de echipa Trencadis. În opinia noastră, RoAlert este un studiu de caz de succes în ceea ce privește colaborarea stat-privat. De asemenea, sunt un reper proiectele de big data și cele cybersecurity, dar și Edulib, proiectul în care suntem implicați prin crearea unei platforme digitale cu resurse educaționale deschise, implementarea unei componente de testare a alfabetizării funcționale a elevilor precum și a unui modul de învățare adaptativă.