FacebookTwitterLinkedIn

Dinamica angajat-angajator a fost impactată semnificativ în 2022, odată cu tranziția către modul de lucru hibrid, cu tendințele precum concedierea sau demisionarea tacită, dar, în special, odată cu preocuparea tot mai mare a angajaților pentru sănătatea lor fizică și psiho-emoțională.

Nevoia angajaților de a găsi și de a menține un echilibru sănătos între viața de la birou și cea de acasă a fost accentuată de pandemie și a dus la o flexibilizare majoră a modului de lucru, conturând astfel noi așteptări pentru oportunități profesionale care să corespundă noului stil de viață.

În acest context, ultimul an a conturat 5 tendințe principale care vor redefini echilibrul dintre viața profesională și cea personală a angajaților și vor influența așteptările acestora privind locul de muncă în 2023.

Angajații vor căuta companii cu care rezonează și care le respectă valorile

O persoană petrece în medie o treime din viață la slujbă, ceea ce înseamnă că viața profesională are capacitatea de a dicta nivelul calității traiului zilnic. Din acest motiv, angajații sunt tot mai preocupați de etica angajatorului și simt nevoia să își regăsească valorile personale în cadrul culturii organizaționale.

Potrivit unui sondaj Qualtrics, angajații sunt mult mai predispuși să își recomande angajatorul dacă rezonează cu misiunea, viziunea și valorile companiei pe care o reprezintă (70% față de 25%). Însă, valorile diferă în funcție de fiecare generație și de experiențele profesionale și personale anterioare. Spre exemplu, potrivit unui alt studiu, cei din Generația Z apreciază companiile care își demonstrează angajamentul față de provocările actuale, cum ar fi schimbările climatice, diversitatea și incluziunea. Mai mult, angajații consideră că măsurile ce țin de sustenabilitatea clădirilor care îi găzduiesc sunt foarte importante – conform unui sondaj inițiat de Genesis Property în rândul a 1.180 de angajați din toată țara, 70% dintre aceștia se așteaptă la o abordare sustenabilă și la mai multe inițiative pentru mediu.

Angajatorii vor continua să motiveze angajații să revină la birou

Stilul de lucru preponderent de la distanță a flexibilizat activitatea angajaților și a susținut companiile să aibă grijă de echipe în contextul riscurilor pentru sănătate. Cu toate acestea, utilizarea prelungită a modului de lucru remote a afectat coeziunea echipelor și aderența lor la cultura organizațională, astfel că tot mai multe companii caută în 2023 să motiveze angajații să lucreze cât mai mult de la birou. Angajații din aproximativ 16% dintre companii pe plan global lucrează în continuare 100% de la distanță, în timp ce, la polul opus, 44% dintre companii au adus echipa integral înapoi la birou. Cu toate acestea, conform ultimului studiu ResumeBuilder, 90% din companii vor cere reîntoarcerea la birou în acest an și 21% iau în calcul concedierea persoanelor care nu vor dori să respecte noile politici. Asta totuși nu înseamnă neapărat că aceste companii vor reveni la o prezența de 100%, ci mai degrabă că vor căuta să găsească soluții flexibile, pliate pe nevoile echipei și pe obiectivele de business.

 Dinamica și mixul offline, online și hibrid, noua normalitate pe piața muncii

Modelul de lucru al viitorului se va transforma tot mai mult, conturând noi tendințe privind dinamica stilului de lucru și de petrecere a timpului liber. Biroul rămâne un spațiu esențial pentru cultura organizațională, însă, în noul context, dezvoltă și un puternic rol social. Astfel, luând în considerare acest mix de offline, online și hibrid, biroul tradițional va fi înlocuit de hub-uri multifuncționale, de ecosisteme de opțiuni care să prezinte capacitatea de a îmbunătăți calitatea vieții angajaților, dar să poată și adresa cu succes nevoile specifice ale companiilor.

Potrivit unui studiu realizat de Genesis Property, peste 87% dintre persoanele chestionate consideră că un parc de birouri care oferă opțiuni de petrecere a timpului liber ar putea contribui la un mai bun echilibru între viața profesională și cea personală, acesta devenind și principala prioritate a angajaților din România.

Astfel, pentru a atrage talente, companiile trebuie să se adapteze tendințelor și criteriilor tot mai diversificate, oferind angajaților mai multe oportunități de dezvoltare personală și profesională și lansând inițiative pentru a-i menține conectați la cultura organizațională, fără a afecta însă autonomia responsabilă.

Printre criteriile de care trebuie să țină cont se numără mediul economic actual, așteptările post-pandemice, dar și diferențele dintre generații. Potrivit unui raport Accenture, peste 74% dintre respondenții din Generația Z preferă să interacționeze cu colegii față în față, urmați de Baby Boomers (68%) și Generația X (66%). Mai mult, în afara salariului, relațiile cu colegii sunt văzute, pentru mai mult de 59% dintre angajați drept cel mai important element de conexiune cu locul de muncă, în contextul în care peste 64% dintre angajați consideră că interacțiunea directă cu colegii este principalul beneficiu al mersului la birou, arată un sondaj inițiat de Genesis Property.

„Quiet quitting”, o tendință temporară sau stilul de lucru al generațiilor viitoare?

Fenomenul „quiet quitting” se referă, de regulă, la decizia unui angajat de a se limita la îndeplinirea strictă a responsabilităților din fișa postului. Studiile demonstrează că munca la distanță, lipsa de împlinire profesională și recunoaștere din partea managerilor, dar și lipsa oportunităților de creștere sunt doar câteva dintre motivele pentru care angajații fac minimul necesar la job.

Din acest motiv, pentru a motiva angajații și a atenua tendințele fenomenului de quiet quitting întâlnit în special în generația tânără, angajatorii trebuie să ofere facilități și beneficii mult mai complexe la birou decât până acum, pentru a răspunde nevoilor de dezvoltare, interacțiune și conectare. În acest sens, angajații își doresc birouri unde să aibă spații versatile, pentru a interacționa și socializa atât în timpul orelor de lucru, cât și în timpul liber.

Personalizarea pachetelor de beneficii acordate angajaților

Având în vedere faptul că 61% dintre angajați se confruntă cu epuizarea la locul de muncă (conform unui studiu CareerBuilder), beneficiile ce țin de starea de bine au devenit prioritare. În acest sens, un raport Forbes subliniază că 87% dintre angajați sunt atenți la beneficiile pentru bunăstarea fizică, psiho-emoțională și financiară oferite atunci când caută un nou job. În plus, pentru că stilul de lucru și de viață al oamenilor s-a schimbat în ultimii ani și a creat noi așteptări, în 2023 se va pune un accent din ce în ce mai mare pe personalizarea beneficiilor de wellness, adaptate fiecărei persoane în parte.

Conștienți de aceste schimbări și nevoi, din ce în ce mai mulți angajatori se vor adapta și vor oferi beneficii mai complexe, având ca principale obiective îmbunătățirea calității vieții angajaților, motivarea acestora, reducerea simptomelor de singurătate, anxietate, stres și epuizare și, finalmente, îmbunătățirea retenției.

Această idee, de a oferi un pachet complex de beneficii și spații destinate relaxării oamenilor, se află și la baza creării campusului de birouri YUNITY Park. În plus, ecosistemul de facilități din YUNITY va contribui atât la creșterea gradului de bunăstare personală, cât și la reducerea timpului pe care oamenii îl pierd în trafic. Conceptul nou de real estate va include o pădure urbană, spații de co-living și co-working, un food hall, un amfiteatru exterior de evenimente și un centru pentru conferințe, zone de divertisment și fitness și spații special amenajate pentru interacțiuni atât profesionale cât și personale.