FacebookTwitterLinkedIn

Guvernul Marii Britanii l-a sancționat joi pe miliardarul rus Roman Abramovici, înghețându-i toate activele, inclusiv clubul de fotbal Chelsea din Premier League, ca parte a unui pachet mai amplu de sancțiuni care vizează activele deținute de mai mulți oligarhi ruși cu legături strânse cu regimul lui Vladimir Putin.

Potrivit unei notificări, Abramovici a fost vizat pentru asocierea sa cu Putin și guvernul său.

Într-o declarație prin care a anunțat sancțiunile, guvernul Marii Britanii a declarat că a publicat o licență specială pentru a permite clubului Chelsea să continue să joace meciuri și să se angajeze în alte activități legate de fotbal. Guvernul va revizui în mod constant această licență care permite doar anumite „acțiuni denumite în mod explicit”, pentru a se asigura că Abramovici nu poate eluda sancțiunile din Regatul Unit, conform Forbes.com.

Proprietarul clubului de fotbal Chelsea este unul dintre cei șapte oligarhi ruși vizați de sancțiunile de joi, inclusiv CEO-ul Rosneft, Igor Sechin, Oleg Deripaska din grupul En+, președintele VTB Bank Andrey Kostin sau CEO-ul Gazprom Alexei Miller.

Declarația guvernului a menționat, de asemenea, că un nou proiect de lege privind criminalitatea economică va intra în vigoare săptămâna viitoare și va „simplifica în mod semnificativ” procesul de impunere a sancțiunilor.

În total, lista de sancțiuni actualizată a Regatului Unit include 65 de persoane și entități legate de guvernul rus.

La începutul acestei luni, Abramovici a anunțat intenția de a vinde Chelsea FC pe fondul presiunii politice din partea guvernului britanic din cauza legăturilor sale strânse cu Putin. La acea vreme, Abramovici a indicat că veniturile din vânzare vor fi donate victimelor războiului Rusiei împotriva Ucrainei. The Guardian a raportat ulterior că donația nu va fi destinată exclusiv ucrainenilor și ar putea merge și către soldații ruși implicați în invazie și familiile acestora.