Majoritatea statelor UE a respins propunererea operatorilor de telecomunicaţii din Europa de obligare a firmelor din tehnologie să contribuie la investiţiile în infrastructura pentru 5G şi internetul în bandă largă.
Miniştrii Tehnologiei din 18 state membre fie au respins, fie au criticat ideea unei taxe pentru investiţiile în infrastructura de reţea, la o reuniune cu comisarul european pentru industrie, Thierry Breton, care a avut loc joi la Luxemburg, scrie Reuters.
Printre criticii propunerii se numără Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Finlanda, Germania, Irlanda, Lituania, Malta şi Ţările de Jos.
Cipru, Franţa, Grecia, Ungaria şi Italia şi-au exprimat sprijinul faţă de propunerea venită de la operatorii europeni de telecomunicaţii în timp ce Polonia, Portugalia şi România fie au adoptat o poziţie neutră, fie nu au încă un punct de vedere.
Deutsche Telekom, Orange, Telefonica şi Telecom Italia vor ca giganţii din tehnologie precum Alphabet (Google) sau Meta (Facebook) să suporte o parte din costurile cu investiţiile în infrastructura de reţea şi propunerile lor au fost primite în mod favorabil de comisarul Thierry Breton.
În schimb, Alphabet, Meta, Netflix, Amazon şi Microsoft au respins această taxă, susţinând că investesc deja în ecosistemul digital.
Sursele citate de Reuters susţin că miniştrii Tehnologiei din majoritatea statelor membre au menţionat lipsa unor studii de impact cu privire la efectele unei taxe pentru investiţiile în infrastructura de reţea precum şi riscul ca marile firme de tehnologie să transfere costurile suplimentare consumatorilor.
Miniştrii au avertizat cu privire la o posibilă încălcare a regulilor UE privind neutralitatea Internetului, potrivit cărora toţi utilizatorii trebuie trataţi în mod egal. Oficialii și-au exprimat și îngrijorările cu privire la posibilele bariere ridicate în calea inovaţiei şi reducerea calităţii produselor.
Comisarul Thierry Breton este aşteptat să expună într-un raport, până la finele lunii iunie, punctele de vedere ale marilor firme din tehnologie, operatorilor de telecomunicaţii şi altor părţi implicate, care va constitui un punct de plecare pentru discuțiile viitoare.
Orice propunere legislativă a Comisiei trebuie negociată cu ţările membre UE şi Parlamentul European înainte de a deveni lege.