FacebookTwitterLinkedIn

În România, în anul 2020, un procent de 28,6% din numărul total de salariati din întreprinderile active și-au desfășurat activitatea în întreprinderi ce fac parte din grupuri multinaṭionale controlate din străinătate, iar cea mai mare parte a acestora activează în domeniul comerţului.

Rezultatele anului 2020 indică faptul că, în funcţie de ponderea numărului de salariaţi, pe primul loc se află subgrupurile de întreprinderi controlate de persoane juridice sau persoane fizice din Germania, cu 16,5%, pe locul doi sunt cele controlate din Franṭa, cu 12,2%, iar pe locul trei sunt cele controlate din Statele Unite ale Americii, cu 8,8%, conform unui raport emis de Institutul Național de Statistică.

În funcţie de ponderea numărului de salariaţi în total grupuri de întreprinderi multinaţionale controlate din străinătate, subgrupurile de întreprinderi controlate din Germania predomină în industria
prelucrătoare, cu o pondere a prezenței la nivel național de 8,3%, în domeniul comerţului cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor (3,0%) şi în domeniul activităţii profesionale, ştiinţifice şi tehnice (2,8%).

În privinţa subgrupurilor de întreprinderi controlate din Franṭa, 5,3% se regăsesc în domeniul industriei
prelucrătoare, iar 2,6% se regăsesc în domeniul comerţului cu ridicata şi cu amănuntul și repararea
autovehiculelor şi motocicletelor. Subgrupurile de întreprinderi controlate din Statele Unite ale Americii domină în activitățile de comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, respectiv repararea autovehiculelor şi motocicletelor în proporție de 1,8% la nivel național.

În România, în anul 2020, au fost identificate 91.217 grupuri de întreprinderi, din care 5523 de
grupuri de întreprinderi rezidente şi 85.694 de grupuri de întreprinderi multinaţionale. 523 dintre acestea sunt controlate din interior, respectiv 85.171 fiind controlate din străinătate, se arată în raportul mai sus menționat.

Din totalul grupurilor de întreprinderi identificate pe plan naṭional, în anul 2020, 5140 erau rezidente, reprezentând peste 6% din total grupuri, dintre acestea peste 98% fiind constituite din două sau mai multe unităṭi legale.