FacebookTwitterLinkedIn

Startup-ul dezvoltat de Cornel Amariei, alumni Forbes 30 sub 30 – care creează ochelari pentru nevăzători și Ascendis, demarează un studiu pentru măsurarea gradului de angajare și integrare a persoanelor cu dizabilități în câmpul muncii din România.

Realitatea ne arată că tot mai multe companii din România iau măsuri de angajare și integrare a persoanelor cu dizabilități în echipele lor. Însă mai este mult până când Romania va fi o țară cu adevărat incluzivă. În acest sens, .lumen, startup-ul ce creează ochelari pentru nevăzători și Ascendis, liderul pieței de training și dezvoltare organizațională din Europa de Est, au decis să demareze un studiu pentru măsurarea gradului de angajare și integrare a persoanelor cu dizabilități în câmpul muncii din România.

„Ne-am bucurat când echipa .lumen ne-a invitat să ajutăm la realizarea acestui studiu. Vom invita directorii de resurse umane ai organizațiilor cu care lucrăm să contribuie cu date și informații, astfel încât să obținem o imagine cât mai aproape de realitate”, a punctat Andrei Goșu, Managing Partner Ascendis.

Potrivit lui Cornel Amariei, fondatorul și CEO-ul .lumen, studiul va ajuta la identificarea de practici și strategii pentru îmbunătățirea gradului de angajare și integrare a persoanelor cu dizabilități pe plan local.  

„România a făcut progrese considerabile când vine vorba de angajarea persoanelor cu dizabilități. Ne dorim să vedem cum putem ajuta și mai mult astfel de persoane să obțină un loc de muncă și cum putem susține companiile pentru angajarea și integrarea acestora. Și nu în ultimul rând, cum putem folosi tehnologia pentru a facilita aceste procese”, explică Cornel Amariei.

La finalul lui 2021, în România erau înregistrate oficial un număr de 865.573 de persoane cu dizabilități, conform datelor oficiale publicate de către Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități. Rata lor de angajare este de 7% în țara noastră, în timp ce media europeană este în jur de 35%-40%. 

Studiul se va desfășura în perioada decembrie 2022 – martie 2023 și datele culese vor fi analizate în prima jumătate a anului 2023. Raportul final va fi disponibil în publicații științifice de profil.