FacebookTwitterLinkedIn

Listarea la Bursa de Valori Bucureşti a companiei de stat Hidroelectrica va aduce piața de capital din România mai aproape de statutul de piaţă emergentă, a declarat, luni, preşedintele Bursei, Radu Hanga.

“În primul rând, Hidroelectrica va aduce vizibilitate, va aduce un emitent puternic la bursă. Ne va aduce încă un emitent care ne va aduce mai aproape de calificarea ca şi piaţă emergentă de către Morgan Stanley Capital International (MSCI)”, a spus Haga, citat de Agerpres.

O altă companie de stat care ar putea contribui la creșterea vizibilității pieței de capital autohtone ste Salrom.

“Pe de altă parte, ne uităm la ce s-a întâmplat în primele două luni ale anului (…) şi vedem lichiditatea cu 30-40% mai mică decât anul trecut”, a spus el.

Potrivit preşedintelui BVB, numărul de investitori pe piața de capital a ajuns la 130.000, iar o parte sunt investitori în titluri de stat Fidelis sau care dețin şi acţiuni şi titluri de stat.

La nivelul anului 2019 erau 53.000 de conturi, iar de atunci se observă o tendință constantă de creştere.

Listarea la bursă a Hidroelectrica a fost amânată de mai multe ori. Procesul prespune listarea pe piața de capital a unui pachet de acțiuni deținut de Fondul Proprietatea, acționarul minoritar al companiei de stat.