FacebookTwitterLinkedIn

Conform proiectului de Ordonanță de Urgență cu privire la instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creșterii excesive a prețurilor la unele produse agricole și alimentare, se vor limita pentru o perioadă de 3 luni cotele de adaos comercial pentru 14 grupe de produse alimentare.

Printre alimentele pentru care a fost limitată cota de adaos comercial se numără și carnea proaspată de pui și de porc, anunță Ministerul Agriculturii.

„Prezenta ordonanță de urgență instituie, pentru sectorul agricultură și industrie alimentară, măsura cu caracter temporar de combatere a creșterii excesive a prețurilor la unele produse agricole și alimentare. Măsura se aplică tuturor persoanelor juridice înregistrate în România, indiferent de forma de organizare, pe întreg lanțul de producție, import, comerț intracomunitar, distribuție și vânzare cu amănuntul, pentru produsele agricole și alimentare descrise în anexa care face parte integrantă din prezenta ordonanță de urgență”, se menționează în proiect.

Potrivit prevederilor actului normativ, cotele de adaos comercial vor fi limitate astfel: maximum 20% la procesator, aplicată față de costul de producție al produsului, calculat conform reglementărilor contabile în vigoare, în care sunt incluse cheltuielile directe și indirecte; maximum 5% practicată în mod cumulat pe întreg lanțul de distribuție, indiferent de numărul de distribuitori pe lanț și aplicată față de prețul de achiziție, la care se adaugă cheltuielile operaționale; maximum 20% la comerciant, la vânzarea cu amănuntul și cash&carry, aplicată față de prețul de achiziție la care se adaugă cheltuielile directe și indirecte ale comerciantului (în cota de adaos comercial de maximum 20% vor fi incluse și remizele și risturnele, prevăzute în art.3 pct. 6 din Legea nr. 81/2022 privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar).

Alimentele care vor beneficia de reducerea cotelor de adaos comercial, discutate și agreate cu toate părțile implicate în producția și comerțul cu alimente, sunt: pâine albă simplă 300 – 500 grame, fără specialități; lapte de vacă proaspăt 1,5% grăsime, 1 litru; brânza telemea de vacă vrac, iaurt simplu din lapte de vacă, grăsime 3,5%, maximum 200 grame; făină albă de grâu ‘000’ 1 kg; mălai 1 kg; ouă găină calibru M 10 bucăți; ulei de floarea soarelui 1 litru; carne proaspătă pui (pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os, aripioare de pui); carne proaspătă de porc (carne de lucru, pulpa de porc cu os și fără os, spată porc); legume proaspete vrac (roșii, castraveți, ceapă galbenă, fasole uscată, morcovi, ardei gras, ardei kapia; fructe proaspete vrac (mere roșii și mere golden, prune, pepene roșu, struguri de masă); cartofi proaspeți albi vrac; zahăr alb tos 1 kg.

Procedura de formare a prețului la raft pentru aceste produse trebuie să fie unitară atât pentru produsele marcă privată ale producătorilor cât și pentru produsele marcă proprie ale comerciantului. „Adaosurile comerciale se aplică la valoarea fără TVA a produselor agricole și alimentare prevăzute”, se precizează în proiectul de act normativ.