FacebookTwitterLinkedIn

Liderii Uniunii Europene se întâlnesc luni, 29 mai, la Bruxelles, într-o ședință specială de două zile, pentru a discuta noi sancțiuni împotriva Rusiei, inclusiv embargoul petrolier propus de Comisia Europeană pe care Ungaria încă îl respinge.

Liderii europeni vor discuta și propunerea recentă a Comisiei Europene de a include încălcarea sancțiunilor pe lista infracțiunilor incriminate la nivelul blocului comunitar, notează RRA. Această temă anunță diferențe de opinie în rândul statelor membre ale Uniunii.

Comisia Europeană suține măsura cu argumentul că va permite stabilirea unui standard de bază comun în materie de infracțiuni și sancțiuni penale, aplicabil la nivelul întregii Uniuni.

În plus, aceste norme comune vor face mai ușoară investigarea, urmărirea penală și pedepsirea încălcărilor măsurilor restrictive în toate statele membre, mai ales că e vorba de o infracțiune deosebit de gravă, pentru că poate contribui la menținerea amenințărilor la adresa păcii și a securității internaționale și are un caracter transfrontalier clar.

Printre infracțiunile posibile s-ar putea număra ascunderea activelor, neînghețarea fondurilor care aparțin ori sunt controlate de persoane ori entăţi sancționate sau importul ori exportul de produse care fac obiectul unor interdicții comerciale.