FacebookTwitterLinkedIn
  1. Ce cuvânt caracterizează cel mai bine anul 2021?

Schimbare. Cred că anul 2021 a reprezentat o continuare a schimbărilor și proceselor de consolidare aparute în 2020, când regulile jocului s-au schimbat.

Ca efect, 2021 a avut rezultate pe acest atribut. De la oameni, nevoile lor de bază și stilul de viață, până la modele de afaceri și termeni de dialog între actorii din piață, totul s-a transformat și a cunoscut o repornire.

  1. Care au fost motivele dvs de îngrijorare pentru afacerea pe care o conduceți în anul 2021? (pandemia, criza economică, criza de materii prime, inflația, forța de muncă, criza guvernamentală, altele). Care sunt rezultatele activității companiei/ grupului, comparativ cu estimările de la început anului?

Pandemia continuă să fie un motiv de îngrijorare. În plus, există noi provocări pe care trebuie să le luăm în considerare: perspective economice fragile, creșterea costurilor cu utilitățile, creșterea prețurilor la energie și materiale de construcții, rata ridicată a inflației. Toate aceste creșteri ale costurilor vor afecta cu siguranță economia și jucătorii din majoritatea industriilor.

În 2021, din punct de vedere al business-ului, datorită investițiilor noastre constante, inițiativelor și comunicării cu chiriașii noștri, am înregistrat rezultate bune. SkyTower a avut o rată de ocupare constantă de 94% de la începutul pandemiei, iar echipa a reușit să semneze în acest an prelungiri și noi contracte de închiriere.

  1. Care au fost motivele de satisfacție sau de optimism în 2021?

În general, noul vaccin aduce optimism și speranță că suntem cu un pas mai aproape de sfârșitul pandemiei.

După cum am menționat anterior, pentru noi, 2021 a adus rezultate bune, deoarece ne-am asigurat prelungiri și noi contracte de închiriere.

De asemenea, la jumătatea anului 2021, SkyTower a obținut certificarea LEED Platinum Operations and Maintenance (Operațiuni și Mentenanță), care atestă clădirile pentru cele mai bune practici și măsoară performanța de mediu în timpul funcționării și întreținerii.

În România, continuăm cu planurile de dezvoltare SkyTower. Avem proiecte aflate în derulare, deja anunțate (lucrări extinse de renovare și reconversie a spațiilor de utilitate comună din clădire, care includ și modernizarea high-tech a lobby-ului clădirii).

  1. Cum caracterizați mediul privat de afaceri din România în anul 2021 în privința rezilienței și dinamicii? Argumentați.

Văd o revenire a mediului de afaceri raportată la creșterile economice înregistrate de România.

Pandemia a lovit puternic unele industrii, inclusiv sectorul nostru, dar unele decizii și măsuri atât din mediul privat, cât și din partea autorităților publice au reușit să stabilizeze lucrurile și să atenueze aterizarea. Astfel, economia nu s-a prăbușit.

De asemenea, adaptabilitatea rapidă a tuturor actorilor din economie a dus la revenirea afacerilor.

Piața locală este solidă, cu performanțe bune chiar și pe perioada pandemiei, iar interesul investitorilor internaționali pentru proiectele locale revine rapid.

  1. Care sunt deciziile bune pe care le-a făcut guvernul pentru încurajarea și susținerea mediului de afaceri din România în anul 2021?  Care sunt lucrurile pe care trebuia să le facă, dar nu le-a făcut?

În primul rând, eforturile Guvernului de a menține economia deschisă. De la asigurarea unui număr mare de vaccinuri pentru populație, până la campania de vaccinare.

De asemenea, au existat scheme de ajutor pentru populație și companii, cum ar fi IMM-urile.

Toate aceste măsuri au susținut economia și evoluția acesteia.

  1. Care considerați că vor fi cele mai mari provocări la nivel mondial în anul 2022?

Pandemia și toate implicațiile ei sociale și economice.

De asemenea, ne confruntăm cu provocări economice și posibile consecințe în urma crizei imobiliare din China.

Cu toate acestea, în 2022, menținem o perspectivă pozitivă pentru reluarea afacerii și a interacțiunii personale în comunitatea noastră.